Srnčí hřbet nemusí být jen pečený. Proč ho neudělat i ze zmrzliny? Dort si připravíme z domácí zmrzliny s chutí cheesecaku, lentilkami a jahodovou polevou. Lentilky můžete vynechat a namísto nich použít třeba borůvky, oreo sušenky nebo cookies. Zmrzlina je vyrobená za pár minut, pak už ji jen nalijete do formy a dáte do mrazáku. Když je zmrzlá nalijete na ni rozmixované jahody. Lehčí už to snad ani být nemůže.

Inspirovala jsem se zmrzlinovou roládou nebo jak se to jmenuje. Vždycky mi to kupovala mamka když jsem byla ještě dítě. Koukala jsem se na internet a váží 320 gramů (a to není zrovna levná). Tenhle dort má přes 1100 gramů! A přitom je úplně stejně velký. Může za to dusík, kterým vše našlehávají. Alespoň vám ten dortík vydrží déle 😊(teda možná).

 

Budete potřebovat:

  • 300g čerstvého sýra (používám sýr Palouček z Lidlu)

 

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (397g Salka)
  • 250ml smetany ke šlehání (vychlazené)
  • 1 vanilkový cukr nebo ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lentilky/duhovky z Lidlu (lze vynechat)

Tento čerstvý sýr používám nejraději

Poleva:

  • 100-200g jahod (lze nahradit lesním ovocem)
  • 1-2 lžíce cukru

Forma: na srnčí hřbet nebo jiná podobná

 

Čerstvý sýr, kondenzované mléko, šlehačku a vanilkový cukr nebo extrakt smíchejte ve velké míse. Dobře promíchejte metličkou nebo elektrickým šlehačem.

Dále přidejte lentilky a ještě jednou promíchejte.

Formu na srnčí hřbet vyložte potravinovou fólií. Kdo má silikonovou formu nemusí nic vykládat. U kovové/keramické je to nutné.

Zmrzlinový krém vylijte do formy a uložte mrazáku.

Až bude povrch pevný, můžete začít vyrábět polevu. Zmrzlina nemusí být zmrzlá úplně, důležitá je vrchní část.

Jahody rozmixujte s cukrem a nalijte na zmrzlinu. Někdy přidávám i trochu citrónové šťávy, která chuť jahod zvýrazní. Použít jde i jiné ovoce jako jsou borůvky.

Zmrzlinu vraťte do mrazáku a nechte ztuhnout. Poleva tuhne tak 2 hodiny, zmrzlina okolo 8 hodin.

Teď už jen zbývá vytáhnout zmrzlinu z mrazáku a vyndat pomocí potravinové fólie. Stačí vzít fólii a zmrzlinový dort nadzdvihnout nebo jí vyklopit a fólii sundat. Kdo má silikonovou formu jen dort vyklopí.

Dort nechte před podáváním chvilku povolit až půjde dobře nakrájet. Zbytek uložte do mrazáku.

Nechte si chutnat😊

 

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: několik měsíců (u nás se dožil nejdéle 2 dny😊)