Matcha – tedy jemně mletý zelený čaj mě svou jedinečnou chutí okouzlil. Černý čaj není můj oblíbenec, ale zelený mám moc ráda. Už jste někdy měli zelený čaj s levandulovým sirupem? Je to vynikající. Domácí zmrzlina s matchou bylo něco, co chci už hodně dlouho ochutnat. Když jsem ho dostala jako dárek, pustila jsem se do výroby.
Základ používám stejný jako na ostatní zmrzliny. Mám ho osvědčený, tak proč ho měnit. Když si odečtete z receptu matcha prášek získáte základ ze kterého uděláte všechny známé zmrzliny: slaný karamel, čokoláda, sušenková zmrzlina, matcha, borůvková…stačí do něj přidat to, po čem chcete, aby zmrzlina chutnala. S práškem matcha bude zmrzlina chutnat jako zelený čaj a k tomu získá výhody, které tato superpotravina přináší. Je to sice malé množství, ale i tak to má jistě nějaký přínos. Největší přínos matchy je chuť, krémovost a jemná chuť zeleného čaje.
Zapomněla jsem napsat, že nebudete potřebovat zmrzlinovač. Zmrzlinovače mě zklamaly. Proto jsem si vymyslela vlastní postup, jak dosáhnout nadýchané měkké zmrzliny pouze s použitím mrazáku. Žádné ledové krystalky ani betonová zmrzlina. Jen dokonalá smetanová zmrzlina s báječnou chutí zeleného čaje.
Budete potřebovat:
- 500ml smetany ke šlehání
- 150g třtinového cukru
- 2 celá vejce vel. M
- 2 žloutky
- 1 lžička matcha prášku
- Volitelně: ½-1 lžička vanilkového extraktu
Příprava:
Smetanu ke šlehání nalijte do hrnce. Přiveďte k varu a odstavte.
V míse si mezitím připravte žloutky a vejce. Přidejte k nim cukr a metličkou nebo elektrickým šlehačem šlehejte po dobu minuty.
Smetanu budete postupně přidávat k vajíčkům. Aby se vajíčka nesrazila, musíte smetanu přidávat postupně. Po celou dobu míchejte metličkou. Začněte přidáním jedné lžíce, pak druhé, třetí. Pak si vezměte naběračku a postupně už přidávejte větší množství. Nejlepší je vytvořit stálý proud, klidně i rovnou z hrnce. Na začátku je ale nutné postupovat po menším množství. Tímto krokem vajíčka chráníme před sražením. Budou se ještě vařit a kdyby jste je daly rovnou na sporák, nedopadlo by to dobře.
Dále přidejte matcha prášek. Má hodně výraznou chuť a proto jsem použila jen lžičku. Ve finále byla zmrzlina čajová tak akorát. Případně můžete přidat více čaje až budete zmrzlinu šlehat druhý den. Kdo chce, aby byla ve zmrzlině cítit i vanilka, přidá také vanilkový extrakt. Další možnost je svařit na začátku smetanu s vanilkovým luskem a semínky vanilky, které z lusku vyšrábete (nezapomeňte pak lusk vyndat).
Když je všechna smetana začleněna, máte základ pro zmrzlinu. Teď ale potřebujeme směs zahustit, to je totiž tajemství úspěchu. Zjistila jsem, že když zmrzlinu zahustí opravdu hodně, není tvrdá jako většina zmrzlin, co jsem dělala jinou metodou.
Připravte si kovovou misku a hrnec. Hrnec naplňte do tří čtvrtin vodou. Miska by měla pasovat na hrnec, voda se jí musí dotýkat, jinak bude proces trvat mnohem déle. Zapněte sporák. Teplotu nastavte co nejvyšší, ale zase nesmí bublat tolik, aby hrnec přetékal.
TIP: Nebo mám ještě jeden tip na vodní lázeň. Je to můj „patent“ 😊 : připravte si kovovou misku a dejte jí do kovového cedníku. Ten pak dejte na hrnec. Mám doma jen menší misky a to byl problém. Když se voda začala vařit zjistila jsem, že nemohu míchat, když miska lítá po hladině. Takhle si podržím cedník, klidně si ho přizdvihnu a mohu míchat bez problémů.
Za častého nebo ideální stálého míchání, vařte cca 10 minut. Směs má být hustá jako puding – poznáte to tak, že drží na vařečce nebo lžíci. Stačí ji do směsi namočit, zvednou a pokud na ní drží je to správně. Nejrychleji fungují kovové misky. V plastu to může trvat o něco déle. Ještě jsem chtěla zmínit tvar misky. Miska musí být kulatá – žádné hranaté tvary, jinak se vám v nich bude usazovat vanilková směs a mohla by se tam srazit.
Po 10 minutách kdy už vás jistě bolí ruka, můžete misku vyndat. Opatrně, bude horká.
Zmrzlinovou směs nechte nejdříve vychladnout. Do mrazáku nesmí jít teplá. Poté ji i s miskou dejte do mrazáku. Zakryjte jí fólií nebo nějakým víčkem. Ještě to totiž není všechno.
Za 8 hodin už můžete jíst, zmrzlina je hotová. Je tu ale ještě jeden krok, po kterém bude vaše zmrzlina dokonale nadýchaná a opticky jí bude více. Stačí když vyndáte misku z mrazáku, pár minut počkáte až zmrzlina změkne a pak ji nakrájíte na čtverečky (vše rovnou v misce). Pak si vezměte elektrický šlehač (nebo zmrzlinu přesypte do robota se šlehací metlou) a začněte šlehat. Nejdřív začněte povrchem a až to půjde postupně začněte šlehat celou zmrzlinu. Uvidíte, že zmrzlina zvětšuje objem. Až budou všechny zmrzlé kousky pryč máte hotovo. Zmrzlina nikdy nesmí úplně rozmrznout. Bude stále hodně hustá. Mimochodem ochutnávka je povolena, ne.. vlastně přímo nutná😊. Chce to více matchy? Přidejte více. Metličkou přidejte čaj a ochutnejte. Ve větším množství má hořkou chuť, raději ho přidávejte postupně.
Poslední krok: Zmrzlinu přendejte do dózy, zavíčkujte a dejte do mrazáku. Až za 4-6 hodin zmrzne je zmrzlina hotová. Šlehání není povinné, zmrzlina je hotová i předtím. Ale běžte ji teď ochutnat a uvidíte ten rozdíl. Je výborná, že?
Poznámka: Pokud zmrzlina nejde nabrat, nechte ji na lince pár minut povolit.
Skladování: V mrazáku
Trvanlivost: 6 měsíců