Jak jste si už možná všimly v mých receptech mám moc ráda Oreo sušenky. Tak jsem si s nimi trochu vylepšila moji domácí vanilkovou zmrzlinu (mimochodem výsledek je luxusní). Jestli vás teď mrzí, že si zmrzlinu nemůžete vyrobit protože doma nemáte výrobník zmrzliny tak se nebojte, já také ne. Zmrzlinu si doma může vyrobit i bez něho a přesto bude nadýchaná a krémová.
Suroviny
- 500ml smetany ke šlehání
- 150g cukru
- 50g namletých oreo sušenek
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 2 vanilkové cukry
- 1 nebo 2 Oreo sušenky na ozdobu
Příprava
- Smetanu ke šlehání přiveďte k varu.
- Žloutek a vejce v míse utřete s cukrem.
- Pomalu a po lžících za stálého míchání přidávejte vařící smetanu do vaječné smě Ideální je použít metličku, která vše výborně promíchá.
- Když začleníte všechnu smetanu připravte si větší hrnec s vodou a na něj jeden menší. Vejce se nesmí vařit přímo, protože by se uvařila a zmrzlina by dostala nepříjemnou vaječnou chuť a mohli by se i srazit. Hrnec se může částí i dotýkat vody, jelikož budete stále míchat tak to nevadí. Zapněte sporák na střední výkon a začněte metličkou míchání.
- Pokračujte asi 10 minut. Vydržte míchání bez větších pauz aby se vejce nesrazila. Hotovo je když směs trochu zhoustne. Díky tomuto kroku bude krásně měkká i bez výrobníku zmrzliny.Správně uvařená směs drží na vařečce a nestéká.
- Zmrzlinu nechte při pokojové teplotě vychladit a pak dejte do mrazáku.
- Když je zmrzlina úplně zmrzlá vyndejte ji z mísy, nakrájejte na kousky a šlehačem nebo metličkou vyšlehejte.
- Sušenky zbavte náplně a nastrouhejte do zmrzliny (nebo je rozdrťte válečkem). Zmrzlinu přelijte zpátky do dózy a ozdobte většími kusy z jedné nebo dvou sušenek a vraťte do mrazáku.
- Zmrzlina bude hotová tak za 4-6 hodin.
Před podáváním nechte zmrzlinu chvilku povolit, tedy jen pokud je to nutné.
Skladování: v mrazáku
Trvanlivost: 6 měsíců