Další recept na pečivo bez použití droždí. Stejně jako v předchozích receptech jsem namísto droždí použila kypřicí prášek. Někdy ještě přidávám jedlou sodu, ale tady to není třeba. V těstu je také jogurt, který žemlím dodá vláčnost a také skvělou chuť. Příště bych chtěla vyzkoušet zakysanou smetanu namísto jogurtu a k tomu přidat nakrájenou jarní cibulku. Z těsta také můžete udělat menší chléb.

 

Suroviny:

  • 200g hladké mouky
  • 125g jogurtu*
  • 1 lžíce slunečnicového oleje (10 gramů)
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 a 1/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva (5 gramů)
  • 2 lžičky chia semínek (7 gramů) a 1 lžíce vody (20 gramů)**

*skvělý je také smetanový jogurt

**semínka zde nahrazují vajíčko. Příště zkusím použít 1/2 vajíčka na toto množství a dám vám vědět.

 

Postup:

Nejdříve smíchejte chia semínka s vodou a nechte 5 minut stát.

Mezitím dejte do mísy zbytek surovin a přidejte k nim chia semínka s vodou.

Vše promíchejte a vyklopte na vál. Z těsta tvořte kuličky. Z tohoto množství uděláte 8 žemlí anebo 1 chléb.

Žemle dejte na plech a upečte v předehřáté troubě na 170 stupňů. Ještě je můžete potřít vajíčkem anebo mlékem. Pekla jsem je okolo 20-30 minut (podle toho, jak jsou velké).

Trvanlivost: Žemle spotřebujte do 2 dnů.

 

V čem pečivo skladovat?

Často se mě ptáte, co máte dělat, aby vám chleba nebo jiné pečivo dlouho vydrželo. Jestli vám mohu něco z vlastní zkušenosti doporučit, tak je to funkční pytlík na chleba Wrap up. Je vyrobený tak, že pečivo dýchá a netvrdne. Také má protiplísňovou úpravu. Prodává se v různých velikostech i vzorech. Dá se použít na chléb, bagety, housky i jiné pečivo. Nebo si ho můžete vzít s sebou na bezobalový nákup pečiva.

Podívejte se na test pytlíku a jeho výsledky: Funkční pytlík na chleba Wrap up . Já jsem s ním maximálně spokojená. Nemusím díky němu péct obden nové pečivo. Teď už mi vydrží mnohem déle:-).