Máte doma zásobu trvanlivých potravin a nevíte, co z nich uvařit?

Postupně se podíváme na recepty z luštěnin, rýže a těstovin, aby to začalo ubývat. Z rýže dělám nejčastěji rizoto. Někdy vařené, jindy ho dám i péct do trouby. Pokaždé použiju různé koření, aby to byla změna. Rizoto lze použít i jako přílohu k masu a hned máte další recept. Jeden recept stále dokola je nuda. Rizoto se ale dá připravit na tisíce způsobů, uvidíte, že to nuda rozhodně nebude😊.

 

 

Zapečené zeleninové rizoto:

  • 500g vařené rýže
  • 450g mraženého hrášku a mrkve (nebo jiné zeleniny)
  • 100g šunky
  • 30g ghíčka
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky koření garam masala (nebo koření adžika či jiné kořenící směsi, která vám chutná)

 

Postup:

Rýži uvařte doměkka podle návodu. Použila jsem dlouhozrnnou rýži. Nechte jí okapat.

Mražený hrášek a mrkev dejte do hrnce, zalijte vodou a 5 minut povařte. Přeceďte.

Než se rýže a zelenina uvaří, nakrájejte cibuli na malé kostičky.

Poznámka: Já namísto krájení dávám cibuli do sekáčku od Tescomy. Krájení cibule mě nikdy nebavilo, tak jsem ráda, že existují vychytávky, které za mě cibuli nakrájí. 

V malé pánvi zahřejte lžíci oleje a cibuli na ni osmažte dozlatova. Bude mít výraznější chuť. Cibuli vyndejte z pánve a po ní opečte šunku nakrájenou na kostky. Opět je to kvůli výraznější chuti šunky. Aby se šunka pěkně opekla, můžete ještě přidat lžičku oleje.

Ghí zahřejte, přidejte papriku a garam masalu. Krátce zahřívejte, ať se koření rozvoní. Stačí minuta, jinak by koření mohlo zhořknout.

 

Až se rýže uvaří a přípravy budete mít hotové, můžete vše smíchat:

  • Rýži smíchejte se zeleninou, opečenou cibulkou i šunkou. Přidejte i rozpuštěné ghí (pokud ztuhlo, opět ho zahřejte) a vše dobře promíchejte.
  • Rizoto můžete podávat i takto, já jsem ho ale ještě zapekla.
  • Směs na rizoto dejte do zapékací formy a upěchujte.
  • Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 60 minut.

 

Podávejte se strouhaným sýrem.