Tohle kari je trochu jiné, než možná znáte. Je připravené v souladu s ajurvédou. Doma jsem měla akorát jeden pytlíček mražené zeleniny a rýži. Tohle byla tedy jasná volba. Je super, že stačí pár surovin a vznikne tak dobré jídlo. Navíc je i velice rychlé, což se v těchto vedrech hodí. Zeleninu můžete použít i jinou a dělat tak recept pokaždé trochu jinak:-).

Původně tam ještě mělo přijít kokosového mléko, ale bohužel jsem ho doma neměla. Udělala jsem ho tedy jen se zeleninovým vývarem.

 

Budete potřebovat:

  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 balíček mražené zeleniny: já jsem použila mix brokolice, květáku a mrkve
  • 2 lžíce ghí nebo olivového oleje
  • 2 lžičky celých hořčičných semínek
  • 1 lžička mletého koriandru  (použila jsem celý, který jsem utloukla v hmoždíři na prášek)
  • 1 lžíce rýžové mouky
  • ¾ lžičky kari
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • ¼ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky Havajské černé soli NaturWay
  • Pár semínek fenyklu
  • Volitelné: ½ hrnku kokosového mléka a ½-1 lžíce rýžové mouky na zahuštění

 

Postup:

Semínka hořčice krátce opečte na oleji. Po chvilce přidejte vše kromě kari a kurkumy, nechte krátce rozvonět. Poté vmíchejte kari s kurkumou a zalijte zeleninovým vývarem.

Přidejte mraženou zeleninu a zakryjte pokličkou.

Vařte do změknutí zeleniny. Poté rozmíchejte rýžovou mouku s troškou studené vody a vlijte do omáčky. Míchejte, dokud nezhoustne. Stačí minutu nebo dvě.

Zeleninu jsem trochu rozvařila, což omáčku také trochu zahustilo. Vařila jsem jí asi 10 minut. Kdyby omáčka byla moc hustá, přidejte ještě trochu zeleninového vývaru.

Kdo chce, může ještě přidat kokosového mléko.

 

Podávejte s rýží basmati. Já jsem tedy měla doma jen jasmínovou, ale také je také dobré. Basmati se ke kari ovšem hodí více. Do rýže přidávám ještě trochu mleté kurkumy. Stačí přidat ¼ lžičky a rýže bude sytě žlutá. Pro jasnější žlutou barvu přidejte do uvařené rýže pár kapek citronové šťávy a promíchejte.

 

Množství: 1 větší nebo 2 menší porce