V rámci objevování ajurvédské kuchyně jsem tentokrát vařila zeleninové kari s rýží. Je to mix zeleniny s jogurtem, koriandrem, kurkumou a římským kmínem. Jako přílohu jsem zvolila rýži basmati, která se v ajurvédských receptech často objevuje. Já ji mám také ráda. Jen tak se neslepí a chuťově je lepší než rýže, kterou jsem předtím kupovala.

U tohoto receptu je velice zajímavé spojení brambor s rýží. Není to úplně obvyklé. Trochu jsem se této kombinace obávala, ale úplně zbytečně. Je to vynikající jídlo a moc jsme si na něm s Jardou pochutnali.

 

Suroviny:

  • 500g brambor (typu A nebo B)
  • 350g vody nebo zeleninového vývaru
  • 300g mražené zeleniny – mix květák, mrkev, hrášek
  • 120g zakysané smetany
  • 100g mraženého hrášku
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžíce rýžové mouky na zahuštění (nebo kukuřičný škrob)

 

Příloha:

  • 250g rýže Basmati

 

Koriandr

Mletý koriandr se bohužel sehnat v každém obchodu. Já jsem ho sehnala na www.shams.cz

 

Kokosový olej

Kokosový olej jsem použila extra panenský z obchodu www.zdravizesrilanky.cz, kde prodávají různé ajurvédské produkty a potraviny.

 

Postup:

  1. Mraženou zeleninu nechte rozmrazit anebo ji na pár minut ponořte do horké vody.
  2. Rýži propláchněte vodou a dejte vařit do osolené vroucí vody. Vařte ji po dobu uvedenou na obale.
  3. Na pánvi (použila jsem Wok) rozpalte kokosový olej. Přidejte na kostky nakrájené brambory a zeleninu. Krátce opečte.
  4. Přidejte koření – kurkumu, římský kmín a koriandr. Promíchejte a zalijte vodou nebo vývarem (350ml).
  5. Zeleninu 15 minut povařte. Nyní omáčku zahustíme – smíchejte rýžovou mouku s několika lžícemi vody a vlijte do omáčky. Nebo použijte kukuřičný škrob – začněte 1 lžící kukuřičného škrobu a 1 lžící studené vody, povařte 2 minuty a uvidíte, jestli je to dost. Případně ještě přidejte.
  6. Do zahuštěné omáčky vmíchejte zakysanou smetanu, cukr a sůl. Dobře promíchejte. Přiveďte k varu a odstavte.

Kari jsem ještě posypala Pivovarskými kvasnicemi z www.pangamin.cz.Přidávejte je ale, až po uvaření do hotového pokrmu, jinak by se zbytečně ničily prospěšné látky.

Podávejte s vařenou basmati rýží.