V rámci objevování ajurvédské kuchyně jsem tentokrát vařila zeleninové kari s rýží. Je to mix zeleniny s jogurtem, koriandrem, kurkumou a římským kmínem. Jako přílohu jsem zvolila rýži basmati, která se v ajurvédských receptech často objevuje. Já ji mám také ráda. Jen tak se neslepí a chuťově je lepší než rýže, kterou jsem předtím kupovala.
U tohoto receptu je velice zajímavé spojení brambor s rýží. Není to úplně obvyklé. Trochu jsem se této kombinace obávala, ale úplně zbytečně. Je to vynikající jídlo a moc jsme si na něm s Jardou pochutnali.
Suroviny:
- 500g brambor (typu A nebo B)
- 350g vody nebo zeleninového vývaru
- 300g mražené zeleniny – mix květák, mrkev, hrášek
- 120g zakysané smetany
- 100g mraženého hrášku
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžičky třtinového cukru
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté kurkumy
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 2 lžíce rýžové mouky na zahuštění (nebo kukuřičný škrob)
Příloha:
- 250g rýže Basmati
Koriandr
Mletý koriandr se bohužel sehnat v každém obchodu. Já jsem ho sehnala na www.shams.cz
Kokosový olej
Kokosový olej jsem použila extra panenský z obchodu www.zdravizesrilanky.cz, kde prodávají různé ajurvédské produkty a potraviny.
Postup:
- Mraženou zeleninu nechte rozmrazit anebo ji na pár minut ponořte do horké vody.
- Rýži propláchněte vodou a dejte vařit do osolené vroucí vody. Vařte ji po dobu uvedenou na obale.
- Na pánvi (použila jsem Wok) rozpalte kokosový olej. Přidejte na kostky nakrájené brambory a zeleninu. Krátce opečte.
- Přidejte koření – kurkumu, římský kmín a koriandr. Promíchejte a zalijte vodou nebo vývarem (350ml).
- Zeleninu 15 minut povařte. Nyní omáčku zahustíme – smíchejte rýžovou mouku s několika lžícemi vody a vlijte do omáčky. Nebo použijte kukuřičný škrob – začněte 1 lžící kukuřičného škrobu a 1 lžící studené vody, povařte 2 minuty a uvidíte, jestli je to dost. Případně ještě přidejte.
- Do zahuštěné omáčky vmíchejte zakysanou smetanu, cukr a sůl. Dobře promíchejte. Přiveďte k varu a odstavte.
Kari jsem ještě posypala Pivovarskými kvasnicemi z www.pangamin.cz.Přidávejte je ale, až po uvaření do hotového pokrmu, jinak by se zbytečně ničily prospěšné látky.
Podávejte s vařenou basmati rýží.