Jestli jsem se něco v karanténě naučila, tak jíst polévky. Mám víc času a proto si užívám to, že mám k hlavnímu jídlu i polévku. Recept je na zeleninovou polévku s rozšlehaným vajíčkem. Použila jsem mraženou zeleninu. Tentokrát jsem měla v mrazáku mix hrášku s mrkví, ale použít můžete i jiné zeleninové směsi.
Kdo si chce polévku ještě vylepšit, může si připravit celestýnské nudle. Jejich příprava zabere jen chvilku a stojí za to. Dlouho jsem si na celestýnské nudle nevzpomněla, což je škoda, protože jsou vynikající. Jsem ráda za to, že si na nich zase můžu pochutnat😊.
Polévka:
- 1,5 litru mraženého zeleninového vývaru (recept)
- 1 sáček mraženého hrášku s mrkví (450 gramů) nebo jiné mražené zeleniny
- 1 vejce
Postup:
Zeleninový vývar nechte rozmrazit nebo dejte rozpustit na sporák. Přidejte hrášek s mrkví a přiveďte k varu.
Za stálého míchání vmíchejte rozšlehané vajíčko. Vařte 5 minut a odstavte.
Chcete do polévky udělat celestýnské nudle? Tady je recept:
Celestýnské nudle
Suroviny na 1 velkou palačinku:
- 65g hladké nebo polohrubé mouky
- 110g mléka (8 lžic)
- 1 vejce vel. M (53 gramů)
- ¼ lžičky kypřicího prášku *
*používám bezfosfátový prášek s vinným kamenem. Sehnala jsem ho na www.biosfera.cz.
Postup:
Mouku smíchejte kypřicím práškem. Přidejte vajíčko a mléko. Metličkou rozmíchejte, ať v těstu nejsou hrudky.
Rozpalte si pánev a nalijte na ní všechno těsto. Rozlijte do stran a opečte dohněda z obou stran. Pokud není pánev nepřilnavá, raději ji vymažte tukem, máslem nebo ghíčkem.
Upečte dozlatova z obou stran.
Upečenou placku nakrájejte na široké proužky. Já mám radši dlouhé nudle, ale můžete udělat i kratší nudličky, to už záleží na vás.
Z jedné palačinky uděláte celý talíř celestýnských nudlí: