Zázvorový med je pro naše zdraví velice přínosný a navíc je i velice chutný. Hned jak se venku ochladí, jdu si jednu skleničku vyrobit:-).

Můžete ho jíst samotný – jako medicínu, jen tak na lžičku anebo si s ním osladit čaj.

 

K čemu je zázvorový med dobrý?

Přírodní lék na posílení imunity

Pomáhá při nachlazení i kašli

Ulevuje od bolest hlavy 

Skvělý na žaludeční nevolnosti (trpím na ně a zázvor je na nevolnost jednička)

 

Je toho ještě mnohem více, ale to by jsme tu byly dlouho. Med i zázvor jsou přírodní antibiotika a to velice účinná. Med navíc díky přidání zázvoru získá prohřívací účinky, což je přesně to, co při nemoci potřebujeme. Na výrobu zázvorového medu jsem použila sušený závor, který funguje úplně stejně, ale na rozdíl od zázvorového medu z čerstvého zázvoru má mnohem delší trvanlivost. Bez problému vám vydrží i rok.

Med se zázvorem můžete používat pravidelně na posílení imunity (hlavně v chladných měsících) nebo když onemocníte. Med pomáhá ke zmírnění příznaků a rychlému odeznění nemoci.

Další použití medu je jako velice chutné a zdravé sladidlo do čaje namísto cukru.

Teď už není nic jednoduššího než si zázvorový med vyrobit. Stačí vám minuta času a zázvorový med je hotový.

 

SUROVINY

 

Sušený zázvor
Všechny sušené a mleté zázvory, které jsem koupila v obchodě byly takové hořké…moc mi nechutnaly, ale myslela jsem, že ta chuť má taková být. Před Vánoci jsem objevila firmu Koření králů a dokoupila si u nich zásobu koření. Musím říct, že zázvor od této firmy je ten nejlepší, který jsem měla. Někdy si doma suším čerstvý zázvor a dělám z něj prášek. Chutná přesně tak, jako ten můj domácí – jako čerstvý zázvor, akorát je ve formě prášku. Jestli si ho budete objednávat a máte doma sáček jiného mletého zázvoru, schválně ochutnejte. Ten ze supermarketu byl hořký a skoro bz chuti.
Jestli se se zázvorem nechcete sušit, můžete si zázvor objednat u této firmy. Jde o to, že při sušením na vysoké teploty získá zázvor hořkou chuť a ztratí většinu prospěšných látek. Ten od Koření Králů je očividně sušený na nízké teploty a proto je chutnější, nemá nepříjemný hořký ocas a zachová si více prospěšných látek než ten sušený narychlo.

PŘÍPRAVA

  1. Med se zázvorem promíchejte a uložte do uzavíratelného obalu. Nebo kouknout, kolik váží vaše sklenice medu a přidat do něj odpovídající množství zázvoru.
  2. Zázvorový med nechte před prvním použitím uležet alespoň týden.

 

POUŽITÍ:

Med před použitím promíchejte protože sušený zázvor se může usadit na hladině. Nikdy nesahejte špinavou lžičkou do medu!

  • Do horkých nápojů: Podle chuti přidejte do čaje, kávy, horkého mléka, kurkumového mléka pro oslazení a příjemnou chuť zázvoru. Vždy počkejte, až nápoj trochu vychladne a pak teprve zázvorový med přidejte. Vysoké teploty ničí prospěšné látky obsažené v medu.
  • Pro posílení imunity: užívejte 1 lžičku 2 krát denně v období chřipkových onemocnění, chladných zimních měsících nebo když cítíte, že na vás něco leze.
  • Při chřipce, nachlazení a onemocnění dýchacích cest: použijte do vlažného čaje nebo samostatně na lžičku. Dávkování není omezené. Většinou používám 1 lžíci 2-3 krát denně nebo několikrát denně 1 čajovou lžičku nebo si lžící zázvorového medu osladím každý čaj. Med má prohřívací účinky, takže vypijte nápoj s medem a zalezte si do peřin.
  • Při nevolnosti – Snězte 1 lžičku medu, brzy by vám mělo být lépe. Já si dávám lžičku i před jízdou autem, protože mi v něm často bývá špatně.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 rok