Venku je stále vedro, a tak volím k obědu nebo večeři něco rychlého a většinou i studeného. Letní závitky s ibiškovým dipem jsou má častá volba. Je k tomu arašídový dip a chutná to naprosto fantasticky.  Akorát se ještě musím zdokonalit v balení závitku. Ještě mi to s tím rýžovým papírem moc nejde😊. Pšeničné tortilly bych mohla balit klidně po slepu, ale závitky se teprve učím a občas to nevypadá zrovna moc vzhledně…no co, beztak je sním :-D.

Na závitky:

  • Rýžový papír
  • Cizrna z konzervy
  • Sladká sójová omáčka
  • Sezam
  • Chipotle vločky (volitelné)
  • Rýžové nudle
  • Okurka
  • Trochu teriyaky omáčky Živina
  • Ledový salát nakrájený na proužky- nemusí být

 

Ibiškový dip

Dále:

  • 50 g arašídového másla z pražených arašídů (dole je video, jak si ho vyrobit)
  • 2-4 lžičky teriyaki omáčky Živina
  • Sušený zázvor
  • Špetka chilli Bird´s eye nebo jiného
  • 1 lžička medu
  • Trochu citronové šťávy
  • Volitelné: trochu vody dle potřeby

 

Postup:

Ibišek dejte do misky a přidejte 4 lžíce vroucí vody. Nechte 10 minut louhovat a poté sceďte.

Do misky dejte arašídové máslo, teriyaki omáčku, trochu sušeného zázvoru, chilli, med a ibiškovou vodu. Dobře promíchejte, ať vznikne hladká omáčka. Podle chuti přidejte trochu citronové šťávy anebo je-li omáčka moc hustá tak i trochu vody. Hustota by měla být taková, aby se vám závitky do omáčky dobře namáčely.

 

Závitky

Jako první si uvařte rýžové nudle. Hotové je propláchněte studenou vodou a nechte okapat.

Cizrnu propláchněte a dejte na pánev. Společně se lžičkou sladké sójové omáčky nebo teriyaki omáčky pár minut osmažte.

Namočte si rýžový papír (pár sekund) a položte na desku. Na něj dejte kolečka nebo nudličky okurky, cizrnu, rýžové nudle a ty pokapejte teriyaki omáčkou. Dále sezam, chipotle vločky a případně i trochu ledového salátu. Jen toho nedávejte moc, pak to nepůjde zabalit😊,

Jednu stranu přehněte přes náplň, zarolujte a strany pak ohněte a přilepte k papíru. Asi bude lepší se pak podívat na video, ono se to špatně popisuje:-).  Když mi papír náhodou praskne, namočím druhý papír a zabalím to ještě do něj. Ale jen pokud je ta prasklina velká, malá asi nevadí.

Výroba arašídového másla:

Podávejte s dipem, do kterého si závitky můžete namáčet anebo si lžičkou vždy závitek polijete.

 

Dobrou chuť