Venku je stále vedro, a tak volím k obědu nebo večeři něco rychlého a většinou i studeného. Letní závitky s ibiškovým dipem jsou má častá volba. Je k tomu arašídový dip a chutná to naprosto fantasticky. Akorát se ještě musím zdokonalit v balení závitku. Ještě mi to s tím rýžovým papírem moc nejde😊. Pšeničné tortilly bych mohla balit klidně po slepu, ale závitky se teprve učím a občas to nevypadá zrovna moc vzhledně…no co, beztak je sním :-D.
Na závitky:
- Rýžový papír
- Cizrna z konzervy
- Sladká sójová omáčka
- Sezam
- Chipotle vločky (volitelné)
- Rýžové nudle
- Okurka
- Trochu teriyaky omáčky Živina
- Ledový salát nakrájený na proužky- nemusí být
Ibiškový dip
- 4 lžíce vroucí vody
- 1 lžička sušeného ibiškového květu
Dále:
- 50 g arašídového másla z pražených arašídů (dole je video, jak si ho vyrobit)
- 2-4 lžičky teriyaki omáčky Živina
- Sušený zázvor
- Špetka chilli Bird´s eye nebo jiného
- 1 lžička medu
- Trochu citronové šťávy
- Volitelné: trochu vody dle potřeby
Postup:
Ibišek dejte do misky a přidejte 4 lžíce vroucí vody. Nechte 10 minut louhovat a poté sceďte.
Do misky dejte arašídové máslo, teriyaki omáčku, trochu sušeného zázvoru, chilli, med a ibiškovou vodu. Dobře promíchejte, ať vznikne hladká omáčka. Podle chuti přidejte trochu citronové šťávy anebo je-li omáčka moc hustá tak i trochu vody. Hustota by měla být taková, aby se vám závitky do omáčky dobře namáčely.
Závitky
Jako první si uvařte rýžové nudle. Hotové je propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
Cizrnu propláchněte a dejte na pánev. Společně se lžičkou sladké sójové omáčky nebo teriyaki omáčky pár minut osmažte.
Namočte si rýžový papír (pár sekund) a položte na desku. Na něj dejte kolečka nebo nudličky okurky, cizrnu, rýžové nudle a ty pokapejte teriyaki omáčkou. Dále sezam, chipotle vločky a případně i trochu ledového salátu. Jen toho nedávejte moc, pak to nepůjde zabalit😊,
Jednu stranu přehněte přes náplň, zarolujte a strany pak ohněte a přilepte k papíru. Asi bude lepší se pak podívat na video, ono se to špatně popisuje:-). Když mi papír náhodou praskne, namočím druhý papír a zabalím to ještě do něj. Ale jen pokud je ta prasklina velká, malá asi nevadí.
Výroba arašídového másla:
Podávejte s dipem, do kterého si závitky můžete namáčet anebo si lžičkou vždy závitek polijete.
Dobrou chuť