Dozlatova upečený koláč z listového těsta plněný žampionovou náplní a sýrem je něco, co si nejde nezamilovat. Žampionový koláč je rychlá večeře a také levná. Tato skvělá večeře vás vyjde maximálně na 50 korun. Já jsem koláč pekla pro dva lidi a měli jsme co dělat, abychom to vůbec snědly. 😊

SurovinY

  • 400g listového těsta
  • 150g žampionů (čerstvých, konzervované nepoužívejte)
  • 100g eidamu
  • 2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1-2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • Špetka mletého černého pepře
  • +1 vejce na potření

 

Příprava

  1. Žampiony neloupejte, jen omyjte a zbavte kousků hlíny. Poté je nakrájejte na silnější plátky.
  2. Cibuli nakrájejte na měsíčky.
  3. Nyní dejte do pánve máslo a cibuli se žampiony na něm opečte. Stačí 2 minuty se cibulka pěkně opekla. Přidejte cukr, sůl, pepř a dobře promíchejte. Připravenou směs přendejte na talíř a nechte vychladnout.
  4. Mezitím si na pomoučněném vále vyválejte z listového těsta obdélník. Pokud je mražené nechte ho nejdříve několik hodin rozmrznout nebo ho přes noc nechte v lednici. Obdélník by měl být velký asi tak jako půlka normálního velkého plechu (tedy o něco větší než formát papíru A4).
  5. Jednu půlku těsta posypte žampionovou náplní a posypte na jemno nastrouhaným sýrem. Náplň nedávejte až úplně k okrajům.
  6. Okraje potřete vodou (mašlovačkou) a prázdnou půlku těsta překlopte přes tu naplněnou. Okraje zahněte a ještě vidličkou zmáčkněte.
  7. Koláč potřete rozšlehaným vajíčkem.
  8. Žampiony nakrájejte na silné plátky. Cibuli na měsíčky. Orestujte na másle asi tak 2 minut za stálého míchání. Cibulka má být opečená a žampiony také. + koření, sůl, pepře… a promíchejte.
  9. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů po dobu 30 minut nebo dokud povrch těsta pěkně nezhnědne.

Podávejte teplý nebo studený. Nejlépe chutná čerstvě vytažený z trouby.