Tenhle recept bude pořádně zamotaný. Je to totiž recept na zamotaný špaldový chléb. Chleba je upečený z celozrnné mouky a čerstvého sýra, který mu dodá jemnou smetanou chuť. Upéct si doma dobrý chleba bez pekárny není žádná věda. Další věc kterou k tomu také potřebovat nebudete je kuchyňský robot. Stačí když těsto krátce promícháte a můžete ho dát upéct. Předtím ho ale nezapomeňte pořádně zamotat😊

Surovin

  • 400g celozrnné špaldové mouky
  • 200ml vlažné vody
  • 150g čerstvého sýra*
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli

*většinou je balený jako kostka v alobalu (Lidl-Palouček, Lučina, ale šlo by použít i žervé bez příchuti)

 

Příprava

  1. Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí a cukr. Voda nesmí na dotek pálit, jinak by zničila droždí a chléb by nevykynul (používám teplou vodu z kohoutku). Misku nechte 10 minut stát, dokud nevzejde kvásek (nezakrývejte).
  2. Ve velké míse smíchejte špaldovou mouku, sůl, čerstvý sýr a také kvásek. Ručně nebo v robotu vypracujte pružné těsto. Někdo těsto na chleba hněte i 10 minut, ale vždycky mi stačily 2 minuty, tedy jen co je nutné na smíchání ingrediencí a chleba byl vynikající.
  3. Těsto zakryjte utěrkou a nechte hodinu vykynout.
  4. Po vykynutí těsto rozdělte na 2 díly. Vyválejte z nich váleček dlouhý jako velký plech na pečení. Dejte je vedle sebe, začátek trochu zmáčkněte, aby u sebe držel a pak zamotejte. Konce také zmáčkněte k sobě, aby se chleba nerozmotal. Aby konce dobře držely můžete těsto před spojením potřít malým množstvím vody, funguje to jako lepidlo.
  5. Chleba opatrně přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Tentokrát jsem ho musela dát na šikmo, jinak by se nevešel na plech.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů 20 minut, na středním roštu. Chleba je upečený, když je po vytáhnutí špejle čistá.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 2-3 dny 

                                 V čem pečivo skladovat?

Často se mě ptáte, co máte dělat, aby vám chleba nebo jiné pečivo dlouho vydrželo. Jestli vám mohu něco z vlastní zkušenosti doporučit, tak je to funkční pytlík na chleba Wrap up. Je vyrobený tak, že pečivo dýchá a netvrdne. Také má protiplísňovou úpravu. Prodává se v různých velikostech i vzorech. Dá se použít na chléb, bagety, housky i jiné pečivo. Nebo si ho můžete vzít s sebou na bezobalový nákup pečiva. 

Podívejte se na test pytlíku a jeho výsledky: Funkční pytlík na chleba Wrap up . Já jsem s ním maximálně spokojená. Nemusím díky němu péct obden nové pečivo. Teď už mi vydrží mnohem déle:-).

DALŠÍ RECEPTY NA DOMÁCÍ CHLÉB:

https://www.zijemehomemade.cz/cibulovy-chleb/Cibulový chléb

 

HTTPS://WWW.ZIJEMEHOMEMADE.CZ/DOMACI-CHLEB-PECENY-V-TROUBE/

Domácí chléb pečený v troubě

HTTPS://WWW.ZIJEMEHOMEMADE.CZ/VELIKONOCNI-CHLEBANEK/

 

Velikonoční chlebánek

HTTPS://WWW.ZIJEMEHOMEMADE.CZ/CELOZRNNY-SPALDOVY-CHLEB/

Celozrnný špaldový chléb