Tenhle recept bude pořádně zamotaný. Je to totiž recept na zamotaný špaldový chléb. Chleba je upečený z celozrnné mouky a čerstvého sýra, který mu dodá jemnou smetanou chuť. Upéct si doma dobrý chleba bez pekárny není žádná věda. Další věc kterou k tomu také potřebovat nebudete je kuchyňský robot. Stačí když těsto krátce promícháte a můžete ho dát upéct. Předtím ho ale nezapomeňte pořádně zamotat😊
Surovin
- 400g celozrnné špaldové mouky
- 200ml vlažné vody
- 150g čerstvého sýra*
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
*většinou je balený jako kostka v alobalu (Lidl-Palouček, Lučina, ale šlo by použít i žervé bez příchuti)
Příprava
- Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí a cukr. Voda nesmí na dotek pálit, jinak by zničila droždí a chléb by nevykynul (používám teplou vodu z kohoutku). Misku nechte 10 minut stát, dokud nevzejde kvásek (nezakrývejte).
- Ve velké míse smíchejte špaldovou mouku, sůl, čerstvý sýr a také kvásek. Ručně nebo v robotu vypracujte pružné těsto. Někdo těsto na chleba hněte i 10 minut, ale vždycky mi stačily 2 minuty, tedy jen co je nutné na smíchání ingrediencí a chleba byl vynikající.
- Těsto zakryjte utěrkou a nechte hodinu vykynout.
- Po vykynutí těsto rozdělte na 2 díly. Vyválejte z nich váleček dlouhý jako velký plech na pečení. Dejte je vedle sebe, začátek trochu zmáčkněte, aby u sebe držel a pak zamotejte. Konce také zmáčkněte k sobě, aby se chleba nerozmotal. Aby konce dobře držely můžete těsto před spojením potřít malým množstvím vody, funguje to jako lepidlo.
- Chleba opatrně přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Tentokrát jsem ho musela dát na šikmo, jinak by se nevešel na plech.
- Pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů 20 minut, na středním roštu. Chleba je upečený, když je po vytáhnutí špejle čistá.
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: 2-3 dny
V čem pečivo skladovat?
Často se mě ptáte, co máte dělat, aby vám chleba nebo jiné pečivo dlouho vydrželo. Jestli vám mohu něco z vlastní zkušenosti doporučit, tak je to funkční pytlík na chleba Wrap up. Je vyrobený tak, že pečivo dýchá a netvrdne. Také má protiplísňovou úpravu. Prodává se v různých velikostech i vzorech. Dá se použít na chléb, bagety, housky i jiné pečivo. Nebo si ho můžete vzít s sebou na bezobalový nákup pečiva.
Podívejte se na test pytlíku a jeho výsledky: Funkční pytlík na chleba Wrap up . Já jsem s ním maximálně spokojená. Nemusím díky němu péct obden nové pečivo. Teď už mi vydrží mnohem déle:-).
DALŠÍ RECEPTY NA DOMÁCÍ CHLÉB:
https://www.zijemehomemade.cz/cibulovy-chleb/
HTTPS://WWW.ZIJEMEHOMEMADE.CZ/DOMACI-CHLEB-PECENY-V-TROUBE/
HTTPS://WWW.ZIJEMEHOMEMADE.CZ/VELIKONOCNI-CHLEBANEK/