Sladká zakysaná smetana chutná skvěle samotná, ale také ochucená. Ochucené jogurty i smetany bohužel neobsahují jen základní suroviny a tak jejich každodenní konzumací dostáváme do těla látky které nám vůbec neprospívají. Proto jsem se rozhodla, že se zaměřím na to jak si ochucené jogurty, tvarohy a smetany doma vyrobit. Dnes se podíváme na zakysanou smetanu straciatella. Smetana je ochucená vanilkovým cukrem se spoustou kousků hořké čokolády. K výrobě mě inspirovala moje oblíbená zmrzlina.
Suroviny
- 100g zakysané smetany
- 2 lžičky vanilkového cukru (nebo podle chuti)
- 10g hořké čokolády
- Cukr (volitelně)
Příprava
- Čokoládu roztavte v mikrovlnce. Po 15 sekundách promíchejte a znovu zahřejte. Celkem počítejte asi tak 25 sekund na roztavení čokolády.
- Rozpuštěnou čokoládu rozetřete ve velice tenké vrstvě na pečící papír nebo silikonovou podložku.
- Takto nechte čokoládu při pokojové teplotě. Můžete jí dát i do trouby pokud chcete mít linku volnou (samozřejmě vypnuté:-)). Přes noc čokoláda uschne a ztvrdne což je přesně to co potřebujeme.
- Druhý den čokoládu pokrájejte nadrobno a částečně i rozdrolte.
- Zakysanou smetanu smíchejte s vanilkovým cukrem. Míchejte do úplného rozpuštění cukru. Pro sladkou zakysanou smetanu můžete přidat cukr podle chuti.
- Nyní přidejte čokoládu a promíchejte.
- Podávejte nebo uložte do lednice
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny