Sladká zakysaná smetana chutná skvěle samotná, ale také ochucená. Ochucené jogurty i smetany bohužel neobsahují jen základní suroviny a tak jejich každodenní konzumací dostáváme do těla látky které nám vůbec neprospívají. Proto jsem se rozhodla, že se zaměřím na to jak si ochucené jogurty, tvarohy a smetany doma vyrobit. Dnes se podíváme na zakysanou smetanu straciatella. Smetana je ochucená vanilkovým cukrem se spoustou kousků hořké čokolády.

Suroviny

  • 100g zakysané smetany
  • 2 lžičky vanilkového cukru (nebo podle chuti)
  • 10g hořké čokolády
  • Cukr (volitelně)

Příprava

  1. Čokoládu roztavte v mikrovlnce. Po 15 sekundách promíchejte a znovu zahřejte. Celkem počítejte asi tak 25 sekund na roztavení čokolády.
  2. Rozpuštěnou čokoládu rozetřete v tenké vrstvě na pečící papír nebo silikonovou podložku.
  3. Takto nechte čokoládu při pokojové teplotě. Můžete jí dát i do trouby pokud chcete mít linku volnou. Přes noc čokoláda uschne a ztvrdne což je přesně to co potřebujeme.
  4. Druhý den čokoládu pokrájejte nadrobno a částečně i rozdrolte.
  5. Zakysanou smetanu síchejte s vanilkovým cukrem. Míchejte do úplného rozpuštění cukru. Pro sladkou zakysanou smetanu můžete přidat cukr podle chuti.
  6. Nyní přidejte čokoládu a promíchejte.
  7. Podávejte nebo uložte do lednice

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny