Do Velikonoc ještě zbývá pár měsíců. To je ten správný čas nasbírat Velikonoční recepty a promyslet si, co budete na Velikonoce dělat. Připravila jsem si pro vás 15 receptů a to tradičních i netradičních. Pod tímto receptem najdete odkaz na mazanec, beránka, ale také chlebánka nebo mini panacotty ve tvaru zajíčků.
Dnešní recept potěší hlavně děti. Jsou to velikonoční lízátka.Vlastně vám s jejich přípravou mohou pomoci. Děti nemají rádi dlouhé recepty a čekání. U tohoto receptu se zaručeně nudit nebudou. Je to rychlovka a za chvilku si už budou moci ochutnat své výtvory.
Moje nejoblíbenější bonbony jsou Bonpari a právě z těch si dnes lízátka uděláme:-).
Budete potřebovat:
- 3 bonbony bonpari na 1 lízátko
- Tyčky na lízátka
- Silikonová forma zajíček (sehnala jsem ji v Orionu)
- Trouba
Postup:
Začněte tím, že si dáte předehřát troubu. Teplotu nastavte tak na 160 stupňů. Teplota může být kdekoliv mezi 120-180 stupni. Jediné co se změní, je doba pečení lízátek.
Připravte si silikonovou formu na pralinky. Já jsem použila zajíčky, k sehnání jsou i vajíčka nebo třeba kuřátka. Do každé přihrádky dejte bonbony. Mě to vychází na 3 bonbony. Počítejte s tím, že se bonbony roztečou do stran. Proto většinou dávám bonbony tak, aby vykukovaly z formičky.
Formu položte na nízký plech anebo na rošt. Použijte střední rošt, to bude tak akorát. Okénkem hlídejte. až se bonbony zcela rozpustí, vyndejte. Je to otázka pár minut. Pro urychlení zapněte větráček.
Stejně jako v prvním případě, vložte formu na velký plech a dejte do trouby. Nebo místo plechu použijte rošt z trouby.
Až se zcela rozpustí, vyndejte. Ihned zapíchněte tyčku. Nedávám jí až úplně dolů, nelíbí se mi, když je vidět.
Tyčky asi nebudou držet. Můžete si pomoci kolíčkem na prádlo. Položte ho na formičku a tyčku do něj chytněte. Zabrání to pohybu tyčky do stran.
Po ztuhnutí dejte kolíčky pryč a lízátka vyklopte.
Lízátka rovnou snězte nebo zabalte. Když se k nim dostane vlhkost, mohou se stejně jako bonbony začít rozpouštět. Proto je raději nedávejte do lednice. Stačí je v dóze proložit pečícím papírem. Nejlepší je, když je sníte hned první den.