Prosinec utíká jako voda a mě osobně přijde, že utíká snad nejrychleji ze všech měsíců. Asi je to tím, že oproti běžné práci se ještě peče cukroví, shání dárky, zdobí byt a vám tak čas utíká rychleji. Škoda, že den nemá víc hodin.
Včera jsem zkoušela nové cukroví, a protože nám doma moc chutnalo, chtěla bych se s vámi podělit o recept. Jedná se o vinné cukroví a jak už název napovídá, opravdu obsahuje víno. Je ho tam ale jen trošku, takže bych ho klidně dala i dětem.
Do tohoto receptu jsem použila jahodové víno od Rybízáka. Nikdy jsem víno nepila, ale jejich ovocná vína z rybízu, jahod a dalšího ovoce jsem si oblíbila. Tentokrát jsem použila jahodové, to je sladší, a ne tak výrazné. V sušenkách je cítit lehký nádech. Příště bych chtěla vyzkoušet rybízové nebo bezové, které je výraznější, a kromě toho by to rybízové mohlo cukroví obarvit na růžovo i bez použití barviv😊. Víno tedy můžete použít bílé anebo zkusit experimentovat a vyzkoušet jako já jiné druhy.
Cukroví je křehké, jemné a moc mi chutná…tedy chutnalo, protože jsme večer všechno snědli. Teda jestli to takhle půjde do Vánoce, budeme na Vánoce bez cukroví:-D.
Suroviny:
- 140g hladké mouky
- 125g másla
- 30g jahodové víno (nebo bílé víno) – 2 a ½ lžíce
Množství: 2 plechy
Jahodové víno
Víno jsem použila jahodové z www.rybizak.cz. Příště bych chtěla zkusit bezové nebo rybízové:-).
Postup:
Mouku prosijte a vše dobře propracujte. Nyní bude těsto hodně měkké, proto je lepší ho dát na hodinku odležet do lednice. Po vyndání těsto propracujte, ať se vám s ním dobře pracujte.
Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte stejně jako linecké. Neválejte ho na moc tenko, je hodně měkké, a proto by se vám pak špatně přenášelo. Pokud je to nutné, posypte ho troškou mouku i zezvrchu, aby se nelepilo k válečku.
Vykrájejte různé tvary – třeba kolečka s dírkou nebo nějaké menší tvary, hvězdičky apod. Přeneste je na plech vyložený pečícím papírem.
Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 12-14 minut ve středu trouby. Až trochu zezlátnou, vyndejte.
Ještě teplé obalte v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.
TIP
Místo moučkového cukru můžete použít vanilkový cukr. Já jsem ho také použila a je to vynikající. Tady je jednoduchý recept, jak si ho vyrobit: