Každý rok se na začátku prosince všichni pustí do výroby adventního věnce nebo ho na poslední chvíli shání v obchodě. Dnes si také uděláme věnec, ale na ozdobu to rozhodně nebude. Tento věnec je vyrobený z listového těsta, kečupu, hořčice a párečků. Možná to vypadá složitě, ale vlastně je to úplně jednoduché. Jen nakrájíte párek rozkrojíte na menší kousky a zabalíte ho do čtverečku z listového těsta potřeného kečupem nebo hořčicí. Když tyto kapsičky poskládáte vedle sebe do tvaru věnce všechny se k sobě při pečení přilepí a vytvoří tak věnec. Protože se jednotlivé plněné kapsičky dají z věnce odtrhávat, je to také ideální jídlo na party a oslavy. Jednoduché, rychlé a přitom tak dobré, že se než dojdete pro talířky je plech prázdný (to si mi opravdu stalo😊).

Suroviny

  • 500g listového těsta
  • 10 malých párků (kupuju balené kuřecí)*
  • Kečup, hořčice

*použít můžete i mini párečky, těch ale použijte 20

Příprava

  1. Listové těsto rozválejte na obdelník (asi tak 50 centimetrů ne 20 centimetrů). Na fotce je méně párku než má být, protože jsem jich tolik už neměla. Normálně ale dělám věnec z deseti. Pokud chcete věnec menší můžete použít jen polovinu množství těsta i párků a udělat tak věnec menší.
  2. Poté obdelník nožem rozdělte na 10 stejně velký čtverců. Vyšlo mi do 5 čtverců ve dvou řadách (každý čtverec 10 centimetrů).
  3. Pak ještě každý čtverec rozřízněte rozřízněte na šikmo. Z každého čtverce tak získáte dva trojúhelníky. Takto je těsto připravené k naplnění.
  4. Každý trojúhelník potřete kečupem, hořčicí nebo obojím. Stačí jen trochu, aby náplň nevytékala ven.
  5. Párky rozpulte, aby byly menší. Vždy si vezměte jeden trojúhelník těsta a párek položte doprostřed. Kulatý konec párku bude na u špičky trojúhelníku a rovná část (tu kde jste párek rozřízly) bude v rovině s dlouhou stranou trojúhelníku. Je to jednoduché, jen se to hůře popisujte. Brzy doplním fotky😊
  6. Nakonec párek přikryjte levou a pak pravou stranou těsta. Položte ho na plech vyložený pečícím papírem a pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto a párky. Naplněné párky dávejte špičatou částí směrem ven z plechu.
  7. Těsto ještě potřete rozšlehaným vajíčkem. Nutné to není, ale těsto je pak upečené pěkně dozlatova.
  8. Pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů 25-30 minut dozlatova. Podávejte ještě teplý kdy je nejlepší, ale studený je taky moc dobrý.