Panacotta je jedním z mých nejoblíbenějších dezertů. Stejně tak to má i moje maminka, často na ni chodí do cukrárny anebo si pro ni přijede k nám. Dříve jsem si myslela, že je to něco hrozně těžkého, a tak jsem se její výrobě vyhýbala. Po prvním pokusu jsem ale změnila názor. Teď už vím, že je to rychlý jednoduchý recept a proto ho opakuji ráda. Nejdelší na jeho přípravě je doba, kdy musíte počkat až panacotta ztuhne. Když na ni máte chuť, zdá se to jako celý den.
Velikonoce jsou pro mě obdobím pečení a vaření všech možných velikonočních dobrot. Nesměla chybět ani pannacota. Recept jsem trošku poupravila a dodala mu velikonoční vzhled. Vyšly z toho mini panacotty velké jako pralinky s motivem kuřátek, vajíček a dalších velikonočních tvarů. Velikost je tak akorát do pusy.
Nemáte nic pro koledníky? Nabídněte jim tyto malé panacotty😊.
Množství: 30-40 panacott o velikosti pralinek nebo 12 velkých (záleží na velikosti formy)
Vrstva z lesního ovoce:
- 200g lesní ovoce (použít lze i mražené)
- 50g vody
- 50g krupicového cukru
- 2 vrchovaté lžičky želatiny (klasická vepřová želatina, nikoliv dortové želé)
Smetanová vrstva:
- 200g plnotučného mléka nebo smetany
- 200g smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr (nebo 15 kapek vanilkového extraktu)
- 2 vrchovaté lžičky želatiny
Formy: silikonové formy s velikonočním motivem. Použila jsem pralinkovou formu od Tescomy a pak větší formu s motivem kuřátek a vajec od Orionu.
Vrstva z lesního ovoce:
Vodu nalijte do malého hrnce a posypte želatinou. Nechte 10 minut stát, aby želatina nabobtnala. Urychlí to její rozpouštění a nebudete ji tak muset zbytečně dlouho zahřívat.
Po 10 minutách přidejte do hrnce s vodou i cukr a začněte zahřívat. Míchejte a hned jak uvidíte, že se želatina rozpustila, odstavte (je to otázka minuty). Lesní ovoce rozmixujte nebo úplně rozmačkejte a přidejte do hrnce. Dobře promíchejte. Pokud se chcete zbavit zrníček, můžete ovocné pyré přepasírovat. V případě mraženého ovoce nechte ovoce nejdříve rozmrazit.
Smetanová vrstva:
Mléko nebo 10% smetanu nalijte do hrnce a posypte želatinou. Nechte 10 minut stát. Po 10 minutách přidejte i cukr a zahřejte. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se želatina a cukr nerozpustí – opět asi tak minutu. Není nutné, aby želatina bublala. Většinou se rozpustí ještě dříve, než se směs začne vařit. Poté odstavte a vmíchejte smetanu ke šlehání.
Do formiček rozdělte ovocnou nebo smetanovou směs. Je jedno jaká to bude – záleží na vás. Mě přišlo, že panacotty budou vypadat lépe, když bude nahoře ovoce.
Formy podložte táckem nebo něčím co vám usnadní přenášení. Přeci jen má silikon tendenci se prohýbat. Formy dejte do mrazáku a nechte v něm pár minut. Až bude první vrstva na dotek zpevněná, formu vyndejte. Potřebujeme ji zpevnit, aby se nám nepromíchala se spodní vrstvou. V lednici to trvá o něco déle. Když používám lednici, dělám druhou vrstvu až když je ztuhlá ta první.
Nyní můžete pokračovat druhou vrstvou. Vždy používejte vychladlou směs, nikoliv teplou. První vrstva by povolila a vrstvy by se smíchaly.
Až vše rozlijete do forem, dejte formy do lednice. Panacotty budou tuhnout 2-4 hodiny. Opět můžete použít i mrazák, bude to mnohem rychlejší. Po 10 minutách panacotty kontrolujte jinak z nich budete mít zmrzlinu😊.
Vyklopte a máte hotovo.