Velikonoční vaječnou hrudku jsem objevila u našich sousedů. Na Slovensku tomu říkají syrec nebo syrek. Zaujalo mě to a proto jsem jí zkusila udělat doma. No je to už pár let, co jsme poprvé ochutnali a od té doby jí dělám nejen na Velikonoce, ale i během roku. Kdybych to měla popsat, tak bych řekla, že je to takový vaječný sýr. Chuťově jemný a přitom vynikající. Dáte si ho na chleba, přidáte špetku soli a třeba i pažitku. To je vám taková dobrota!
Recept jsem vám také natočila, takže si ho dole můžete pustit. Prý se dělá i na sladko s vanilkovým cukrem a rozinkami, ale to jsem ještě nezkoušela. Ten slaný také můžete dát na chvíli zapéct do trouby.
Víte, co je na tom nejlepší? Že je to strašně jednoduchý recept a taky snadno zapamatovatelný. Dělám ho kdykoliv během roku, ať si máme co dát na chleba. Někdy z 5 vajec, někdy rovnou z 10😊.
Budete potřebovat:
- 500 ml plnotučného mléka
- 5 vajec
- Sůl: já dávám asi 1 lžičku
Na větší hrudku:
- 1000 ml plnotučného mléka
- 10 vajec (dávám vel. M)
- Sůl, cca 2 lžičky
Na servírování: čerstvý chléb a pažitka
Postup:
Mléko a vajíčka rozmixujte. Nalijte do kastrůlku, ideálně s nepřilnavým dnem ale nutné to není (já raději nepřilnavý povrch, protože pak hrnce i pánve umyju během pár sekund😊). Nezapomeňte směs osolit.
Vařte a jak se začne směs oddělovat, sundejte ze sporáku (koukněte na video, jak to má vypadat). Trvalo mi to asi 6 minut, samozřejmě záleží na teplotě.
Promíchejte a nalijte do plátýnka. Zatočte a nechte okapat. V receptech se radí nechat pláténko navlečené na vařečce.
Po vychladnutí dejte do lednice i s plátýnkem a nechte pár hodin ztuhnout. Rozmotejte a nakrájejte na plátky.
Podávejte na chlebu, který můžete potřít máslem a osolte. Posypte nakrájenou pažitkou.
Děláme doma a nemůžu si vynachválit ♥