Velikonoční vaječnou hrudku jsem objevila u našich sousedů. Na Slovensku tomu říkají syrec nebo syrek. Zaujalo mě to a proto jsem jí zkusila udělat doma. No je to už pár let, co jsme poprvé ochutnali a od té doby jí dělám nejen na Velikonoce, ale i během roku. Kdybych to měla popsat, tak bych řekla, že je to takový vaječný sýr. Chuťově jemný a přitom vynikající. Dáte si ho na chleba, přidáte špetku soli a třeba i pažitku. To je vám taková dobrota!

Recept jsem vám také natočila, takže si ho dole můžete pustit. Prý se dělá i na sladko s vanilkovým cukrem a rozinkami, ale to jsem ještě nezkoušela. Ten slaný také můžete dát na chvíli zapéct do trouby.

Víte, co je na tom nejlepší? Že je to strašně jednoduchý recept a taky snadno zapamatovatelný. Dělám ho kdykoliv během roku, ať si máme co dát na chleba. Někdy z 5 vajec, někdy rovnou z 10😊.

 

Budete potřebovat:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 5 vajec
  • Sůl: já dávám asi 1 lžičku

 

Na větší hrudku:

  • 1000 ml plnotučného mléka
  • 10 vajec (dávám vel. M)
  • Sůl, cca 2 lžičky

Na servírování: čerstvý chléb a pažitka

 

Postup:

Mléko a vajíčka rozmixujte. Nalijte do kastrůlku, ideálně s nepřilnavým dnem ale nutné to není (já raději nepřilnavý povrch, protože pak hrnce i pánve umyju během pár sekund😊). Nezapomeňte směs osolit.

Vařte a jak se začne směs oddělovat, sundejte ze sporáku (koukněte na video, jak to má vypadat). Trvalo mi to asi 6 minut, samozřejmě záleží na teplotě.

Promíchejte a nalijte do plátýnka. Zatočte a nechte okapat. V receptech se radí nechat pláténko navlečené na vařečce.

Po vychladnutí dejte do lednice i s plátýnkem a nechte pár hodin ztuhnout. Rozmotejte a nakrájejte na plátky.

 

Podávejte na chlebu, který můžete potřít máslem a osolte. Posypte nakrájenou pažitkou.