Velikonoční beránek patří k Velikonocům stejně jako cukroví k Vánocům. Možná si ale říkáte, co je zač ten beránek na fotce a já vám na to hned odpovím. Mám ráda originální jídlo všeho druhu hlavně to, co nikde nekoupíte. Tak jsem si o Velikonocích upekla velikonočního chlebánka, tedy chleba ve formě beránka. V návodu najdete recept na celozrnné těsto, ale stejně dobře budou fungovat i jiná chlebová těsta nebo kupované směsi na přípravu chleba. O Velikonocích tak můžete mít na stole beránky hned dva.
Z chlebánka můžete udělat toasty, sendviče nebo si ho dát ke snídani s marmeládou. Domácí chleba je vynikající a vzhled beránka mu dodá jedinečnost. Dětem se taky určitě bude líbit.
SUROVINY
- 365g pšeničné celozrnné mouky
- 350ml vlažné vody
- 100g hladké mouky
- 35g žitné celozrnné mouky
- 8g soli
- 1 sáček sušeného droždí
- Formy na beránka: silikonová nebo jakákoliv jiná
PŘÍPRAVA
- Vlažnou vodu o teplotě asi 45 stupňů smíchejte se sušeným droždí. Nechte 5 minut stát
- Přidejte všechny mouky a sůl.
- Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte pružné těsto. Trvá to asi 5 minut, než bude těsto dobře propracované.
- Těsto namačkejte do formy tak, aby pokrylo dno celého beránka a poté nechte 60 minut vykynout.
- Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů po dobu 25-30 minut ve spodní části trouby. Špejle má být po vytažení čistá.
- Chlebánka nechte krátce vychladnout a poté vyklopte.