Pár nápadů na vegetariánské večeře. Sice vegetarián nejsem, ale mám k němu dost blízko. Maso a vše z něj jím opravdu výjimečně a to už od dětství. Místo toho jsou u nás na denním pořádku vegetariánské nebo veganské recepty. Jarda to má stejně což mě když jsme se seznámily dost mile překvapilo. Většina chlapů a natož ty co pracují rukama jako on přijdou domů a jak není maso je zle. Přeci celý den pracují tak musí dostat stravu pro tvrdě pracující ne? Maso ale není jediným zdrojem bílkovin a znám i mnoho profesionálních sportovců, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. Když jsem byla dítě, bylo slovo vegetarián sprosté slovo a vegan slovo naprosto cizí, tedy alespoň pro mou rodinu a kamarády ve škole. Rodiče i doktorka si mysleli, že jsem nemocná jen proto, že maso odmítám. Ještě teď nemůžu zapomenou jak mi taťka donesl vepřový řízek plný tvrdých flaks a stál nade mnou než to sním. Tak jsem maso nakrájela a polykala bez rozkousání. Tuhle techniku jsem používala i u babičky.  Naštěstí už jsem dospělá a už nade mnou nikdo nestojí. Díky za to😊

POKUD NEFUNGUJE ODKAZ KLIKNĚTE NA FOTKU U RECEPTU. Občas to zlobí, ale fotka funguje vždycky😊

  1. Salát z pečených sladkých brambor

Salát z pečených batát (sladkých brambor), kukuřicí, fazolemi, kápií, rajčaty a dresingem ze zakysané smetany. K večeři mám nejraději saláty. Jsou lehké a to by večeře měla být.

Odkaz: https://www.zijemehomemade.cz/salat-z-pecenych-sladkych-brambor/

 

  1. Moong dál

Indické jídlo z fazolí mungo. Hustý dál s fazolemi, rajčaty a kořením garam masala. Recept na to jak si doma garam masalu vyrobit najdete v článku.

Odkaz: https://www.zijemehomemade.cz/moong-dal-indicke-jidlo-z-mungo-fazoli/

 

  1. Avokádový sendvič

Sendvič z celozrnného chleba plněný čerstvým sýrem, salátem, okurkou a avokádem. Možná vám zeleninový sendvič přijde hladový, ale díky avokádu, sýru a vysokému obsahu vlákniny po něm hlad mít zaručeně nebudete.

Odkaz: https://www.zijemehomemade.cz/avokadovy-sendvic/

 

  1. Celerové řízky

Celer obalený v trojobalu a uvařený jako řízek. Jako příloha se k nim hodí bramborová kaše. Levná večeře, která vás mile překvapí svoji chutí.

Odkaz: https://www.zijemehomemade.cz/celerove-rizky/

 

  1. Cizrnová tikka masala

Indické jídlo z cizrny, bílého jogurtu, koření garam masala a rajčat. Chutná to jako guláš, ale po indicku😊. Koření garam masala nemusíte složitě shánět, v článku najdete recept jak si ho z běžně dostupného koření namíchat. Jako přílohu doporučuji indický chléb naan, kterým můžete jídlo rovnou nabírat (alespoň nebudete muset mít příbory).

Odkaz: https://www.zijemehomemade.cz/cizrnova-tikka-masala-indicke-jidlo/

 

  1. Papriky plněné kuskusem a tofu

Červené papriky plněné kuskusem, rajčaty a tofu. Použila jsem bílé tofu, ale na výběr máte i uzené, česnekové nebo bylinkové.

Odkaz: https://www.zijemehomemade.cz/plnene-papriky-kuskusem/

 

  1. Bageta s brusinkami a grilovaným hermelínem

Křupavá bageta s brusinkovým džemem a grilovaným hermelínem. Kdo chce použije kupovanou, pak je to večeře hotová do 15 minut. Já ale používám domácí bagetu, která jídlo posune o několik levelů výš. Recept na bagety najdete v článku, je to jednoduché, levné a výsledek stojí za to.

Odkaz: https://www.zijemehomemade.cz/bageta-s-grilovanym-hermelinem/

 

  1. Bulgurový salát

Salát z bulguru, kukuřice a cherry rajčat. Dresing je z olivového oleje a koření Adžika. Salát ještě na závěr posypu nastrouhaným parmezánem, který svojí výraznou slanou chutí salát osolí a dodá mu šmrnc.

Odkaz: https://www.zijemehomemade.cz/bulgurovy-salat/