Společně s létem k nám domů zavítala i sezóna salátu. Zkouším různé saláty – teplé i studené. V poslední době jsem si ale našla jednoho favorita – veganský caesar dresink. Caesar salát jsem měla vždycky ráda a tenhle dresink je mu neskutečně podobný.
Dresink nejčastěji dělám k mixu různého ledového/little gem/kadeřavého či jiného salátu a další zeleniny. Dělám z něj i různé saláty, které se mezi veganské opravdu neřadí – třeba k salátu a okurce přidám dokřupava opečenou šunku a na ozdobu přidám strouhaný sýr typu parmezán. Tenhle dresink se totiž k šunce a parmezánu perfektně hodí.
Základem dobrého salátu je vždy dresink, protože co si budeme povídat…samotný ledový salát v sobě zase tolik chuti nemá. Když ho ale polijete tímhle dresinkem, je to úplně něco jiného. Takhle bych salát mohla jíst pořád:-D.
Suroviny:
- 70g piniových ořechů
- 100g vody
- 20g citronové šťávy
- 3 lžíce nutričního droždí
- ¼-1/2 lžičky mletého černého pepře
- ½ lžičky soli (3 gramy)
- Volitelně: trochu utřeného česneku (dávám jen někdy)
Nápad: Zatím jsem ořechy používala vždy rovnou a vše rozmixovala. Namočené ořechy jsou prý mnohem zdravější, tělo si z nich vezme více prospěšných látek (myslím, že se jím říká aktivované ořechy) a tak zkusím příště ořechy dát na noc do vody a do lednice. Dresink půjde jistě i lépe rozmixovat, i když já mám třeba ty kousky mletých ořechů moc ráda😊.
Postup:
Všechny suroviny dejte do mixéru a rozmixujte.
Takto vypadají piniové ořechy. Kromě toho, že se dají jíst samotné jsou skvělé i na přípravu dresinků nebo rostlinného piniového mléka.
Ořechy objednávám na Goodie.
Více vlákniny?
Hlídat si kolik sníme vlákniny je dost těžké a proto si každý den přidávám do jídla ovesnou vlákninu. Je bez chuti, takže neovlivní chuť jídla – přidat ji tedy můžete prakticky do čehokoliv. Včera jsem ji přidala i do tohoto dresinku. Vláknina dresink trochu zahustí, proto je třeba přidat ještě trochu vody.
Přidala jsem 1 odměrku vlákniny, což je polovina doporučené denní dávky vlákniny:-).