Společně s létem k nám domů zavítala i sezóna salátu. Zkouším různé saláty – teplé i studené. V poslední době jsem si ale našla jednoho favorita – veganský caesar dresink. Caesar salát jsem měla vždycky ráda a tenhle dresink je mu neskutečně podobný.

Dresink nejčastěji dělám k mixu různého ledového/little gem/kadeřavého či jiného salátu a další zeleniny. Dělám z něj i různé saláty, které se mezi veganské opravdu neřadí – třeba k salátu a okurce přidám dokřupava opečenou šunku a na ozdobu přidám strouhaný sýr typu parmezán. Tenhle dresink se totiž k šunce a parmezánu perfektně hodí.

Základem dobrého salátu je vždy dresink, protože co si budeme povídat…samotný ledový salát v sobě zase tolik chuti nemá. Když ho ale polijete tímhle dresinkem, je to úplně něco jiného. Takhle bych salát mohla jíst pořád:-D.

 

Suroviny:

  • 70g piniových ořechů
  • 100g vody
  • 20g citronové šťávy
  • 3 lžíce nutričního droždí
  • ¼-1/2 lžičky mletého černého pepře
  • ½ lžičky soli (3 gramy)
  • Volitelně: trochu utřeného česneku (dávám jen někdy)

 

Nápad: Zatím jsem ořechy používala vždy rovnou a vše rozmixovala. Namočené ořechy jsou prý mnohem zdravější, tělo si z nich vezme více prospěšných látek (myslím, že se jím říká aktivované ořechy) a tak zkusím příště ořechy dát na noc do vody a do lednice. Dresink půjde jistě i lépe rozmixovat, i když já mám třeba ty kousky mletých ořechů moc ráda😊.

 

 

Postup:

Všechny suroviny dejte do mixéru a rozmixujte.

 

Takto vypadají piniové ořechy. Kromě toho, že se dají jíst samotné jsou skvělé i na přípravu dresinků nebo rostlinného piniového mléka.

Ořechy objednávám na Goodie.

Více vlákniny?

Hlídat si kolik sníme vlákniny je dost těžké a proto si každý den přidávám do jídla ovesnou vlákninu. Je bez chuti, takže neovlivní chuť jídla – přidat ji tedy můžete prakticky do čehokoliv. Včera jsem ji přidala i do tohoto dresinku. Vláknina dresink trochu zahustí, proto je třeba přidat ještě trochu vody.

Přidala jsem 1 odměrku vlákniny, což je polovina doporučené denní dávky vlákniny:-).