Vanilkové rohlíčky patří mezi mé nejoblíbenější cukroví. Chutnají mi natolik, že jsem si je upekla i když je jaro. Většina lidí teď peče beránka a já peču vanilkové rohlíčky:-D. Dělala jsem 2 druhy, klasické a veganské. Tento recept obsahuje vaječnou náhradu z chia semínek. Stačí smíchat semínka s vodou a tím nahradíte vajíčko, které bylo v původním receptu. Často se používá i lněná náhrada, ale já si více oblíbila tohle „chia vajíčko“. Vše drží pohromadě jak má a na chuti to také nepoznáte.
Když těsto vyválíte na silnější plát, můžete z něj vykrájet různé tvary. Těsto můžete použít i na jiné recepty. Skvělé jsou i rohlíčky plněné, ty mám moc ráda.
V seznamu surovin najdete jednu málo známou surovinu: Tsampu a proto bych vám ji ráda představila. Tsampa se vyrábí z jemně namletého ječmene. Je velice zdravá a chutná po oříšcích. Více o ní najdete v článku : Tsampa. Použitím tsampy také snížíte množství lepku. Pouze z tsampy jsem je zatím udělat nezkoušela, ale asi by nedržely pohromadě. Nahradila jsem polovinu mouky tsampou a je to podle mě tak akorát. Rohlíčky tedy obsahují méně lepku a budou i lehčí, lépe stravitelné.
Vyzkoušejte tento netradiční recept na tradiční české cukroví a věřím, že budete mile překvapeni😊.
Suroviny:
- 90g rostlinného másla používám zn. Alsan
- 60g hladké špaldové mouky
- 60g mletých vlašských ořechů
- 50g tsampy
- 30g třtinového moučkového cukru
- 1 lžíce chia semínek (15 gramů)
- 1 lžíce vody (20 gramů)
Tento recept se bez tsampy neobejde, takže se vám určitě bude hodit sleva, kterou se mi pro vás povedlo domluvit s firmou Pro Tibet. Zadejte kód VERONIKA15 při objednávce na: Shop pro Tibet a získáte 15% slevu.
Pro Tibet je jediná firma, která tsampu na českém trhu prodává. Jsem ráda, že to tak je, jinak bych jí musela objednávat ze zahraničí:-).
Tsampa
Postup:
Pro náhradu za vejce smíchejte chia semínka s vodou. Promíchejte a nechte 5 minut odstát.
Ořechy jsem nastrouhala v ručním mlýnku.
Mezitím si dejte do mísy zbytek surovin. Přidejte chia vajíčko a promíchejte.
Vypracujte těsto. Nechte přes noc nebo alespoň pár hodin odležet. Když spěchám, použiju těsto i rovnou, ale samozřejmě je vždy lepší nechat těsto odležet, ztuhnout a nechat chutě, aby se pěkně propojili.
Z těsta vyválejte hada. Pokud je právě vyndané z lednice, nejdříve ho propracujte, ať trochu povolí, ale zase ne moc. Když bude těsto moc tuhé, budou rohlíčky při ohnutí praskat.
Vyváleného hada nakrájejte na menší kousky stejné velikosti, zahněte do tvaru písmene C a dejte na plech. Rohlíčky moc objem nezvětší, nemusíte tedy mezi nimi dělat velké rozestupy. Rohlíčky se dají vyválet i v ruce – uděláte si kuličku a vyválíte. Budou mít tenčí okraje, tedy jako na fotce.
Rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 10-15 minut. Až okraje zezlátnout, rohlíčky vyndejte.
Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem.
Nezapomeňte, že máte slevu na tsampu. Tsampu prodává Shop pro Tibet. Když zadáte do kolonky slevový kód VERONIKA15, získáte 15% na každé balení tsampy.
Skladování a trvanlivost: Rohlíčky mají dlouhou trvanlivost, můžete je tedy napéct dopředu. Skladujte je v uzavřeném obalu na chladném místě nebo v lednici
A co dalšího můžete z tsampy udělat? Kaši, celozrnný nápoj, polévku, knedlíčky do polévky, bramboráčky. Také s ní můžete zahustit omáčku či polévku. Všechny recepty najdete na:
https://www.zijemehomemade.cz/page/1/?s=tsampa. Tady je pár příkladů: