Milujete čokoládu? To máme společné. Čokoládu, cookies, brownies…všechno z čokolády nebo kakaa je prostě moje. Sice toho vždycky sním víc, než bych chtěla, ale zase si pak jdu třeba zaběhat abych to spálila.

Dneska mám pro vás recept na luxusní brownies ze sladkých brambor. Dále je v nich ovesná mouka, arašídové máslo a pár dalších surovin. Jsou vynikající a když je polijete rozpuštěnou čokoládou a arašídovým máslem, je to prostě fantazie😊.

 

Suroviny:

  • 130g batátového pyré = uvařené a rozmačkané brambory
  • 100g čekankového sirupu
  • 70g arašídového másla (používám jedině máslo z pražených arašídů)
  • 30g jemných ovesných vloček
  • 30g mandlového mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
  • 25g hořkého kakaa (1/4 hrnku)
  • ¾ lžíce kokosového oleje
  • ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1/8 lžičky soli
  • Hrst pekanů (10ks/15 gramů)

Volitelně: 20g arašídových nebo čokoládových peciček

 

Hořké kakao

Do tohoto receptů i dalších receptů, kde se snažím docílit výrazné chuti čokolády používám holandské kakao. Toto kakao mám z www.fairtradecentrum.cz a moc sem si ho oblíbila. Kakao je v bio kvalitě a navíc FAIRTRADE, takže za něj výrobce dostal poctivě zaplaceno a tak je to správně.

 

Návod, jak si vyrobit arašídové máslo 

Návod, jak si vyrobit kypřicí prášek

 

Postup

Začněte výrobou ovesné mouky. Vezměte jemné ovesné vločky a dejte je do mixéru. Stačí 1-2 minuty mixovat a mouka je hotová. Pro přípravu menšího množství, jako je třeba u tohoto receptu stačí nasypat vločky do elektrického mlýnku na kávu, ten si s ním hravě poradí.

  1. Batáty oloupejte, nakrájejte na větší kostky a uvařte doměkka. Vodu nesolte. Uvařené budou tak za 15-20 minut.
  2. Uvařené batáty sceďte, nechte okapat v sítu a poté dejte do mísy. Pomocí šťouchadla na brambory nebo tyčového mixéru udělejte z batát hladkou kaši/pyré. Nechte zcela vychladnout.
  3. V druhé míse mezitím smíchejte arašídové máslo, čekankový sirup, mandlové mléko, kakao, rozpuštěný kokosový olej, kypřicí prášek a ovesnou mouku. Přidejte vychladlé pyré z batát a dobře promíchejte a nasekané pekany (můžete nahrubo i najemno). Kdo chce, přidá ještě hrst arašídových nebo čokoládových peciček.
  4. Připravte si kulatou dortovou formu. Já používám silikonovou, takže jsem pečící papír nepoužila, ale do kovové formy ho určitě použijte anebo formu vymažte tukem a vysypte moukou. Těsto nalijte do formy a pak s ní párkrát klepněte o linku, tím odstraníte vzduchové bubliny a urovnáte povrch. Ještě jsem na těsto nasypala pár peciček, aby byly pěkně vidět:-). Další možnost je použít menší plech – tentokrát jsem zvolila silikonovou formu ve tvaru obdélníku (přesně rozměry nevím, ale forma je velká asi jako A4 papír).
  5. Formu dejte na rošt do středu trouby. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 23-30 minut. V mém případě stačilo 23 minut, ale jako vždy záleží na troubě.
  6. Po vyndání z trouby nechte brownies alespoň 30 minut ztuhnout, pak teprve vyndejte z formy. Nakrájejte jako pizzu.

 

Brownies jsem podávala polité 85% hořkou čokoládou Lindt.

 

Poznámky k receptu:

  • Těsta je docela málo, na velký plech to nevyjde. Použijte kulatou dortovou formu anebo menší plech (velikost A4 papíru). Pro velký plech udělejte dvojitou dávku, ať nejsou brownies moc nízké. 
  • Brownies by se neměly péct dlouho. Vlastně by měly být stále takové vláčné, dá se říct i nedopečené. U batátových se mi ale nikdy nestalo, že by byly suché. Zřejmě to bude batáty anebo tím, že v receptu není klasické mouka. Chuť i konzistence byla vždy na jedničku:-).
  • Další možnost, jak si vyrobit batátové pyré je v troubě. Neoloupané batáty rozpulte, položte na pech (slupkou dolů) a pečte na 175 stupňů cca hodinu nebo dokud batáty zcela nezměknou. Až skrz batátu projede špejle jako nic, vyndejte. Vnitřek vydlabejte do mísy a rozmačkejte štouchadlem na brambory nebo vidličkou. 
  • Arašídové máslo je třeba použít bez různých přídavků. Já na 500g arašídů přidávám cca 1 lžíci kokosového oleje, to je v pořádku. V obchodě často do arašídového másla přidávají cukr, větší množství oleje nebo jiné věci a to by mohlo ovlivnit výsledek. Vždy si tedy zkontrolujte složení. 
  • Jaké rostlinná mléka lze použít? Mandlové, sójové, rýžové…prakticky jakékoliv, které nemá moc výraznou chuť. Určitě by šlo i kešu mléko, to by bylo jistě také dobrá volba.