Brownies z avokáda, třtinového cukru, špaldové mouky a dalších zdravých ingrediencí. Místo tuku jsem použila kokosový olej, ale můžete ho nahradit i slunečnicovým olejem nebo rostlinným máslem. Vajíčka v receptu nahradily chia semínka, která po nasáknutí vytvoří gel a drží tak moučník pohromadě. Kromě mixování chia semínek stačí vše smíchat dohromady a upéct. Mimochodem ty chia semínka si můžete umlít ve větším množství a schovat pro pozdější použití. Stačí smíchat 1 lžíci semínek se 3 lžícemi vody a máte náhradu za jedno vajíčko. Používám to do pečených buchet, dortů, zákusků a funguje to perfektně. Stačí připravené „vajíčko“ smíchat s ostatními surovinami a dobře rozmíchat. Na stránkách najdete hned několik receptů, kde chia semínka používám jako náhradu za vajíčka a další recepty budou brzy následovat😊 Teď si pochutnejte na vynikajících avokádových brownies:

 

Suroviny:

  • 120g avokáda (1 střední)
  • 150g třtinového cukru
  • 75g špaldové mouky 
  • 40g kokosového oleje
  • 40g hořkého kakaa
  • 6 lžic vody (85 gramů)*
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 větší banán

*skvělé by bylo i mandlové mléko

 

Příprava:

  1. Banán rozmačkejte vidličkou. Chia semínka rozmixujte na prášek a odeberte z nich 2 lžíce.
  2. Chia semínka nasypte na banán. Přidejte zbytek surovin a vše dobře promíchejte. Pokud je kokosový olej ztuhlý dejte ho na pár sekund do vodní lázně nebo mikrovlnky. Kokosový olej můžete nahradit i jiným olejem bez chuti (například slunečnicovým) nebo použít rostlinné máslo jako je třeba od značky Alsan. Máslo ale před přidám do těst rozpusťte.
  3. Těsto rozlijte na plech nebo pro vyšší brownies na plech o velikosti A4 papíru.
  4. Pečte na 175 stupňů asi 20 minut –  střední rošt. Těsto má být na povrchu upečené, ale uvnitř stále mokré (nikoliv tekuté). Nepečte je tedy zbytečně dlouho
  5. Plech vytáhněte z trouby a nechte ještě několik minut odstát aby se těsto zpevnilo. Poté teprve nakrájejte na kousky a podávejte.