Brownies z avokáda, třtinového cukru, špaldové mouky a dalších zdravých ingrediencí. Místo tuku jsem použila kokosový olej, ale můžete ho nahradit i slunečnicovým olejem nebo rostlinným máslem. Vajíčka v receptu nahradily chia semínka, která po nasáknutí vytvoří gel a drží tak moučník pohromadě. Kromě mixování chia semínek stačí vše smíchat dohromady a upéct. Mimochodem ty chia semínka si můžete umlít ve větším množství a schovat pro pozdější použití. Stačí smíchat 1 lžíci semínek se 3 lžícemi vody a máte náhradu za jedno vajíčko. Používám to do pečených buchet, dortů, zákusků a funguje to perfektně. Stačí připravené „vajíčko“ smíchat s ostatními surovinami a dobře rozmíchat. Na stránkách najdete hned několik receptů, kde chia semínka používám jako náhradu za vajíčka a další recepty budou brzy následovat😊 Teď si pochutnejte na vynikajících avokádových brownies:
Suroviny:
- 120g avokáda (1 střední)
- 150g třtinového cukru
- 75g špaldové mouky
- 40g kokosového oleje
- 40g hořkého kakaa
- 6 lžic vody (85 gramů)*
- 2 lžíce chia semínek
- 1 větší banán
*skvělé by bylo i mandlové mléko
Příprava:
- Banán rozmačkejte vidličkou. Chia semínka rozmixujte na prášek a odeberte z nich 2 lžíce.
- Chia semínka nasypte na banán. Přidejte zbytek surovin a vše dobře promíchejte. Pokud je kokosový olej ztuhlý dejte ho na pár sekund do vodní lázně nebo mikrovlnky. Kokosový olej můžete nahradit i jiným olejem bez chuti (například slunečnicovým) nebo použít rostlinné máslo jako je třeba od značky Alsan. Máslo ale před přidám do těst rozpusťte.
- Těsto rozlijte na plech nebo pro vyšší brownies na plech o velikosti A4 papíru.
- Pečte na 175 stupňů asi 20 minut – střední rošt. Těsto má být na povrchu upečené, ale uvnitř stále mokré (nikoliv tekuté). Nepečte je tedy zbytečně dlouho
- Plech vytáhněte z trouby a nechte ještě několik minut odstát aby se těsto zpevnilo. Poté teprve nakrájejte na kousky a podávejte.