Zmrzlinu si ráda dopřeju nejen v létě, ale i na podzim nebo v zimě. Protože mám nejraději domácí vanilkovou zmrzlinu a blíží se Vánoce dala jsem jí tentokrát trochu jinou podobu. Silikonové formičkou jsou dnes k sehnání v nejrůznějších tvarech, a tak jsem zmrzlinu nalila do formy perníkových panáčků. Ještě jsem měla v záloze Santu, ale nakonec jsem vybrala ty panáčky. Zmrzlinu jsem ještě po vyklopení polila čokoládovou polevou na nanuky, která se na rozdíl od čokolády lépe rozlévá a také rychleji tuhne. Podle toho, jaké zvolíte formičky buď budete mít malé zmrzlinové figurky nebo jeden velký vánoční zmrzlinový dort. Je to ale příjemná změna od všech těch horkých nápojů a teplých jídel. Domácí zmrzlina je opravdu vynikající, tak proč si ji nedopřát i o Vánocích?
Suroviny
- 250ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 80g krupicového cukru
- 1 žloutek
- 1 vejce
Poleva:
- 60g hořké čokolády
- 40g kokosového oleje
Forma: silikonová na panáčky. Použít můžete jakoukoliv větší nebo menší formu s vánočním nebo jiným tvarem. Podle toho, jak velkou formu použijete budete mít více malých, pár středních nebo třeba jen jednu velkou zmrzlinu.
Příprava
- Smetanu ke šlehání přiveďte k varu
- Žloutek a vejce v míse utřete s cukrem
- Pomalu a po lžících za stálého míchání přidávejte vařící smetanu do vaječné směsi. Ideální je použít metličku, která vše výborně promíchá.
- Když začleníte všechnu smetanu připravte si větší hrnec s vodou a na něj jeden menší. Vejce se nesmí vařit přímo, protože by se uvařila a zmrzlina by dostala nepříjemnou vaječnou chuť a mohli by se i srazit. Hrnec se může částí i dotýkat vody, jelikož budete stále míchat tak to nevadí.
- Zapněte sporák na střední výkon a začněte metličkou míchání.
- Pokračujte asi 10 minut. Vydržte míchání bez větších pauz, aby se vejce nesrazila. Hotovo je, když směs trochu zhoustne. Díky tomuto kroku bude krásně měkká i bez výrobníku zmrzliny.
- Zmrzlinu nechte při pokojové teplotě vychladit, nalijte do formiček a dejte na minimálně 8 hodiny do mrazáku.
- Když je zmrzlina úplně zmrzlá opatrně jí vyklopte. Dejte jí na talíř nebo tác vyložený pečícím papírem a vraťte na minimálně hodinu do lednice (obrázkem nebo vzorem nahoru). Po vyklopení se zmrzlina ještě zpevní. Při polévání nesmí být zmrzlina rozteklá, je tedy nutné pracovat rychle.
- Na polevu si ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu s kokosovým oleje. Stačí 20-30 sekund (v polovině zastavte a promíchejte) aby se čokoláda nespálila. Polevu nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Kdyby byla poleva teplá začala by čokoládu rozpouštět.
- Když je poleva vychladlá promíchejte jí a přineste si zmrzlinu na pečícím papíře. Zmrzlinu pomocí lžíce polijte. Poleva začne okamžitě tuhnou, takže to chce pracovat rychle. Rychle taje i zmrzlina, takže hned po polití vraťte zmrzlinu do mrazáku.
- Volitelné: na zmrzlinu můžete bílou čokoládou namalovat i obličej v případě perníkových panáčků nebo ji nějak ozdobit. Já jsem musela obličej dokreslit v počítači, protože jsem hlava děravá zapomněla jsem obličej čokoládou nakreslit (pak už bohužel nebylo co pokreslit😊).
Během minuty je poleva tvrdá. Zmrzlinu tedy můžete podávat hned jak poleva ztuhne nebo zmrzlinu nechat v mrazáku. Pro delší skladování je lepší zmrzlinu podebrat a přendat jí do uzavřeného obalu.
Skladování: v mrazáku
Trvanlivost: několik měsíců