Když jsem přemýšlela nad slaným cukrovím napadlo mě, že bych mohla udělat tortillového chipsy. Samozřejmě vánoční – jak jinak 😊 Těsto na tortilly je vyrobené jen z mouky, vody a másla ,takže jsem je vyrobila od začátku a ne z kupovaných tortill. Samotné jsou vynikající, ale když je namočíte do pomazánky to je teprve něco. Také nahradí pečivo k omáčkám nebo polévce. Dobré je, že mají dlouhou trvanlivost, můžete si je tak vyrobit do zásoby. Už vidím tu vánoční tabuli, kde budou malé misky s různými pomazánkami a k tomu mísa vánočních tortill. Už aby to bylo 😊
Suroviny
- 300g hladké mouky
- 180ml vody
- 50g rozpuštěného másla
- ½ lžičky soli
Pomůcky: váleček, vál, vánoční vykrajovátka
Příprava
- Všechny suroviny smíchejte a vypracujte z nich těsto. Možná bude trochu lepivé, ale ještě se bude podsypávat mouko, takže je to akorát.
- Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte na tenko (2 milimetry). Silnější těsto také nevadí jen nebudou chipsy tak křupavé.
- Ujistěte se, že máte těsto dobře podsypané, aby se vám nepřilepilo. Z těsta vykrájejte různé vánoční tvary.
- Než tvary vykrájíte dejte si rozpálit na maximum pánev- olej potřebovat nebudete. Ideální je velká široká pánev, aby se tam vešlo co nejvíce chipsů.
- Chipsy rozložte na pánev a opečte dozlatova z obou stran. Vytvoří se na nich hnědé skvrnky, to je známka že už jsou z té strany hotové.
- Těsto, které vám zbylo po vykrájení tvarů. Znovu ho vyválejte a vykrájejte (a tak dokola do spotřebování těsta) tentokrát už asi nebudete muset podsypávat moukou protože už by lepit nemělo.
- Pokračujte v opékání, dokud neopečete všechny chipsy. V misce je ještě můžete proházet se solí, aby byly o něco slanější.
Podávejte samotné (osolené) jako chipsy nebo spolu s dipem. Výborné jsou také s pomazánkami (hermelínová, pažitková…) nebo k polévce namísto pečiva
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: 1 měsíc