Jedno z nejrychlejších vánočních cukroví, které patří mezi mé nejoblíbenější. Bonbony jsou tvořené na 100% z marcipánu a jsou obalené v čokoládové polevě. Zatím jsem používala jen kupovaný marcipán, ale tyhle Vánoce se na něj chystám, tak jestli se to povede hned přidám recept😊 Cukroví má dlouhou trvanlivost a taky jde zamrazit, pro případ, že byste ho chtěli udělat víc.
Suroviny
- 100 gramů marcipánu*
- 100 gramů čokolády nebo čokoládové polevy (používám mléčnou)
- Pomůcky: silikonová forma na pralinky, kostky na led nebo jiné malé tvary. Minulý rok jsem je ještě neměla, ale tento použiju formičku s vánočními tvary jako je stromeček, zvoneček atd.
*kupovaný nebo domácí.
Příprava
- Marcipán dobře promačkejte. Je-li tuhý a špatně se s ním pracuje dejte ho na chvilku do mikrovlnky. Stačí na 10 sekund, poté promačkejte. Opakujte až se s ním bude dobře pracovat
- Připravte si formy na pralinky a marcipán do nich namačkejte. Na závěr ještě všechny pralinky lžící přitlačte. Přeneste do lednice a nechte v ní asi hodinku nebo dokud nepůjdou dobře vyklopit.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce (cca 30 sekund, v půlce promíchejte). V případě polevy postupujte podle návodu na obalu.
- Pralinky vyklopte a celé je ponořte do čokolády. Ideální je používat vidličku. Po vyndání čokolády nechte pralinky okapat a nechat tak odtéct přebytečnou čokoládu.
- Namočené pralinky rozložte na pečící papír.
- Dejte do lednice a nechte polevu ztuhnout
- Po ztuhnutí pralinky sundejte z papíru a přendejte do krabičky
Skladování: v lednici. Když použijete polevu nebude poleva při pokojové teplotě tát, dobrou volbou je i čokoláda s vysokým obsahem kakaa. V případě čokolády je lepší pralinky nechat v lednici a vždy jich vyndat jen pár.
Trvanlivost: dle trvanlivosti marcipánu. Ale řekla bych tak 1-2 týdny