Každý rok k Mikuláši jsem jako dítě dostávala sáček s ledovou čokoládu. Hned jak jsem ji poprvé ochutnala zamilovala jsem si to jak se čokoláda okamžitě začne rozpouštět na jazyku. Možná i proto mě napadlo udělat si ledovou čokoládu i jako Vánoční cukroví. Silikonové formičky s vánočními motivy se už dají sehnat za pár korun takže jich už doma také pár mám. Když se podíváte na fotku, nevypadá to krásně? Pro recept na ledovou čokoládu ve vánočním kabátu pokračujte ve čtení:-)
Suroviny
Na 100g ledové čokolády budete potřebovat:
- 60g mléčné nebo hořké čokolády
- 40g kokosového oleje
Příprava
- Čokoládu s kokosovým olejem rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce. Mikrovlnku zapněte na 15 sekund, promíchejte a opakujte dokud nebude čokoláda rozpuštěná. Většinou je to otázka 30 sekund.
- Čokoládu a kokosový olej dobře promíchejte a můžete přejít k plnění formiček.
- Připravte si formu s vánočním motivem. Pokud jste jí umývali vytřete jí do sucha. Směs na ledovou čokoládu rozlijte do formiček.
- Formu přeneste do lednice a nechte čokoládu minimálně hodinu ztuhnout.
- Po ztuhnutí vyklopte z formiček a uložte do uzavíratelného obalu. Ledová čokoláda se skladuje v lednici protože velice rychle taje (kupovaná je ze ztužené kokosového oleje, syrovátky a také emulgátoru takže drží snese i pokojovou teplotu)
- Další možnost je použít barevný nebo obyčejný alobal. Vystřihnete z něj čtverečky a čokoládu do ní zabalíte. Barevné alobalové obaly seženete v obchodech s cukrářskými potřebami.
Skladování: v lednici. Mimo lednici čokoláda velice rychle taje
Trvanlivost: 1 měsíc
Poznámka: Pokud použijete mléčnou čokoládu s nízkým obsahem kakaa může nemusí mít čokoláda výraznou chuť. Stačí ale když vše roztavíte a přidáte dalších 20 gramů čokolády. Pak už by čokoláda měla mít dost čokoládovou chuť:-) Zatím se mi to stalo jen jednou když jsem použila levnou čokoládu, která kakao skoro neobsahovala.