Barfi je indický dezert ze zkondenzovaného a oslazeného mléka. Je to vlastně jesenka jen v tuhé podobě. Protože mám jesenku moc ráda, okamžitě jsem si zamilovala i barfi. Nevím, jestli ho v Indii dělají jako vánoční cukroví, ale já ho rozhodně dělat budu. Nikde není nalinkováno, že každé Vánoce musí být na stole vanilkové rohlíčky, pracny a linecké, a tak jsem začala dělat i netradiční cukroví. Také držíme tradici, že každý rok máme jiné cukroví. Ještě nemám vymyšlené, co budu tenhle rok dělat za cukroví, ale už se nemůžu dočkat až ochutnám něco nového.

Suroviny

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 50g cukru (krupice nebo krystal)
  • 1 lžíce másla

Příprava

Pomůcky: silikonová forma na pralinky s vánočním motivem (nebo jiná silikonová forma na pralinky), hrnec s nepřilnavým dnem nebo titanová či jiná nepřilnavá vysoká pánev typu WOK, vařečka

  1. Mléko přiveďte k varu. Nyní si upravte teplotu tak, aby dostatečně bublalo, ale nepřetékalo. Na výrobu barfi je potřeba mléko zkondenzovat, tedy odpařit z něj dostatečné množství vody, aby vznikla velice hustá pasta. Počítejte, že to bude trvat okolo 1 hodiny, ale když se mléko vaří opravdu hodně může to trvat i pouhých 30 minut. Během vaření mléko pravidelně míchejte, aby se nepřipálilo. Mě se osvědčily i pánve typu Wok a podobné titanové pánve. Jsou nepřilnavé, takže se na nich mléko opravdu nepřichytí.
  2. Abyste dosáhly stejného výsledku změřila jsem, na kolik přesně jsem mléko zredukovala. Vařečka za mlékem má nechat krátkou stopu, ale nejpřesnější je zredukované mléko změřit. Správná konzistence mi vznikla, když mi zůstalo v hrnci 300ml mléka. Klidně si to přelijte hrnečku – je to tak hrnek a čtvrt nebo odměrky (jen pokud je do ní smí horké). Nemusíte to být přesně na mililitr, ale je dobré vědět kolik mléka má přibližně zůstat.
  3. Když se dostanete na správné množství je potřeba mléko vařit dál, ale nyní už za stálého míchání. Mléko už by nemělo přetékat, protože je dost husté. Připálit se ale může během chvilky, míchání je tedy důležité. Ještě do něj ale přidejte cukr a máslo. Mléko vařte dalších 10-15 minut. Nyní by už z mléka měla být opravdu hustá a lepivá pasta. Barfi bude dobré i když jste vařily mléko o něco méně nebo více takže pokud si říkáte že je to určitě špatně ničeho se nebojte.
  4. Mléčnou pastu nechte krátce vychladnout abyste si nespálily prsty. Poté ho napěchujte do vánočních formiček. Když je barfi ve formičkách ještě prstem trochu zmáčkněte, aby ve formičce nezůstalo prázdné místo.
  5. Barfi dejte do lednice a nechte alespoň hodinu ztuhnout nebo ho dejte na 20 minut do mrazáku.
  6. Po ztuhnutí vyklopte a uložte do uzavíratelného obalu.

Skladování: v lednici 

Trvanlivost: 1 měsíc