Vánočka, jak už její název napovídá nesmí o Vánocích chybět a to platí i u nás. Konečně jsem se pustila i do domácí a tak mám pro vás recept. Jestli máte nějaké rady nebo vychytávky na pečení vánočky, budu ráda, když mi to napíšete do komentáře. Dobrá rada je totiž nad zlato:). S výsledkem jsem ale velice spokojená. Vánočka je krásně měkká a moc nám chutnala.

Pletení: Možná to pletení na první pohled vypadá složitě, ale nemusíte se toho vůbec bát. Někdo plete spodní cop ze 4 pramenů, anebo se to dá udělat i ze tří, pokud se na to necítíte. Mrkněte na návody, jak uplést vánočku na YOUTUBE. Podle návodu to jde jako po másle😊

Tak ať se Vánočka podaří! Já už se nemůžu dočkat až si jí pěkně namazanou máslem dám zítra ke snídani.

 

SUROVIN

  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g krupicového cukru
  • 110 g rozpuštěného másla 
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 250 ml vlažného mléka
  • Hrst rozinek (podle chuti)
  • Mandle na ozdobu (volitelné)
  • Vejce na potření

 

PŘÍPRAVA

  1. Vlažné mléko, lžičku cukru a sušené droždí smíchejte. Mléko vás nesmí pálit, jinak kvásek nevzejde. Dejte stranou na 10 minut a zatím si připravte zbytek surovin.
  2. Do velké mísy nasypejte polohrubou mouku, krupicový cukr, vychladlé nebo vlažné rozpuštěné máslo, rozinky, vejce, žloutek a také kvásek. Vše teď promíchejte a pěkně propracujte. Chvilku to zabere, počítejte tak 5 minut, než bude všechno pěkně promíchané.
  3. Těsto nechte na lince nebo vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte 3-4 hodiny vykynout. Je to dlouhá doba, ale jinak by vánočka byla tvrdá a nebyla tak nadýchaná.
  4. Po nakynutí těsto znovu propracujte a rozdělte na 8 nebo 9 dílů. Vánočku můžete uplést ze 3+3+2 nebo v 4+3+2. Já jsem poprvé rozhodla pro variantu z 9 pramenů, ale musela jsem si k tomu pustit video jak se plete cop ze čtyř pramenů (na youtube je hodně videí i v češtině).
  5. Z každého dílu vyválejte hada o něco delšího než chcete vánočku (pletením se zkrátí).
  6. Na spodní patro upleťte cop ze čtyř nebo tří pramenů, podle toho, jak jste se rozhodli. Cop přeneste na plech vyložený pečícím papírem a rukou ho celý zplácněte. Tak připravíte pěknou rovnou plochu pro další patro.
  7. Dále upleťte klasický cop ze tří, konce k sobě zmáčkněte a položte ho na připravený cop. Opět ho zmáčkněte.
  8. Jako poslední bude cop ze dvou. Jen tyto dva prameny zatočte a konce zmáčkněte, aby se nerozpletl. Položte ho na vánočku, vytáhněte a konce po natáhnutí schovejte pod úplně spodní pramen vánočky (já jsem na to zapomněla a nevypadá to tak hezky, ale taky to jde)
  9. Vánočku nechte ještě 30 minut vykynout. Po nakynutí potřete vánočku rozšlehaným vajíčkem, posypte sekanými mandlemi a dejte jí do trouby.
  10. Pečte na spodním roštu na 220 stupňů 5 minut, pak stáhněte teplotu na 150 stupňů a pečte 30-45 minut. Až bude vánočka upečená pěkně dohněda a špejle zůstane po vytažení čistá můžete vánočku vytáhnout. U každé trouby bude doba pečení odlišná.