Vanilkový likér u nás na Vánoce nesmí chybět. Říkáme mu falešný vaječný koňak, protože chutná jako vaječný koňak, ale přitom v něm nejsou vajíčka. Jak o mě jistě víte, snažím se používat méně vajec i masa a proto jsem hledala možnost, jak to udělat bez vajec. Těch důvodů bylo více –  kvůli ceně vajec, delší přípravě likéru…

Před pár lety jsem zkusila jeden recept na vanilkový likér. Připomínal mi vaječný koňak a postupně jsem si chuť ještě upravila tak, že chutná jako normální vaječňák. Konzistencí možná není úplně na 100% podobný, ale chuťově ano. Přiznám se, že studený ho moc nepiju, já mám jiný způsob, jak si ho vychutnat. Věřte mi, že až ho ochutnáte, taky už studený chtít nebudete:-D. Víte jak to dělám? Likér ohřeju (na sporáku nebo to jde v mikrovlnce), naliju do skleničky a ozdobím šlehačkou ve spreji. Přesně takhle se totiž podává italské bombardino a je to absolutně dokonalé! Na likér ještě můžete nalít horkou čokoládu nebo espresso a pak teprve šlehačku. To je vám všechno tak dobré…a návykové:-D. Lahev u nás moc dlouho nevydrží a je to většinou moje vina:-D.

Likér je navíc díky složení levnější a také rychlejší. Příprava trvá asi 5 minut? Taky bych tomu úplně nevěřila, kdybych si to někde přečetla, ale je to tak. Vyzkoušejte to a přesvědčte se sami:-).. Každé Vánoce musím dělat hned několik lahví. Dala jsem totiž ochutnat pár kamarádům a rodině. Od té doby na něj dostávám před Vánoci objednávky a přijde mi, že je toho každý rok nějak více:-)

 

Příští rok bych chtěla začít experimentovat a zkusit místo mléka použít šlehačku a ubrat na pudingu, taky tenhle základ použít na přípravu čokoládového nebo kávového likéru. Podle mě to půjde, jen to musím vychytat a pak vám to sem dám:-).

Likér si tedy můžete vychutnat samotný – teplý i studený. U nás doma ale vyhrává na plné čáře ohřátý likér se šlehačkou. To je prostě top!!! (musela jsem dát tři vykřičníky, protože ten likér si je zaslouží):-D.

 

Vanilkový likér:

 

  • 1000ml plnotučného mléka 
  • 400-500g krupicového cukru (nebo podle chuti)
  • 300g hnědého rumu (používám jedině Božkov) 
  • 2 vanilkové pudingy (používám puding Pravá vanilka – smetanová od Dr. Oetkera)
  • 2 vanilkové cukry* 

*vanilkové i vanilinové, použít jdou oba. Každý má trochu jinou chuť, tak použijte co máte rádi. Brzy pro vás budu mít recept na domácí vanilkový cukr.

 

Postup

Mléko nalijte do hrnce. Odeberte z něj přibližně 100ml do malé misky. Zbytek mléka dejte na sporák a přiveďte k varu.

Do misky k mléku přidejte vanilkový puding. Lze použít klasický vanilkový puding. Nejraději ale používám tento, protože mi přijde nejchutnější:

Pudingový prášek rozmíchejte metličkou, zabráníte tak vzniku hrudek v likéru.

Mléko v hrnci přiveďte k varu. Přidejte do něj přidejte cukr (začněte 400 gramy a uvidíte, jestli pak ještě přidáte). Až se bude vařit přidejte za stálého míchání metličkou zbytek mléka s pudingem. Směs okamžitě začne houstnout, proto stále míchejte. Nyní můžete teplotu ztlumit na střední, ať se puding nepřipálí. Vařte po dobu 2 minut a odstavte.

Odstavte a za stálého míchání vmíchejte rum.

Kdo má tyčový mixér může po vychladnutí likér rozmixovat. Jestli je tam nějaké hrudka nebude mít šanci a likér bude krásně hladký.

Nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

Každý máme jiné chutě. Proto likér ochutnejte nejdříve teplý a pak i studený. Já třeba likér piju jen teplý, takže mi záleží hlavně na tom, jak chutná teplý. Množství cukru i rumu si můžete samozřejmě poupravit. Pokud je moc sladký příště uberte, naopak pro sladší chuť cukr přidejte. Poslední dobou přidávám více rumu. To samé konzistence – koukněte se, kolik váží puding, který jste použili a příště můžete ubrat, pokud chcete likér tekutější.

Teprve poté když jste s likérem spokojení přelijte do lahve a uložte do lednice.

 

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: nejsem si jistá přesnou trvanlivostí, nikdy se u nás dlouho neohřeje:-). Likér obsahuje alkohol a ten by měl trvanlivost prodloužit.

 

Novinka: Dělala jsem vaječný likér a je luxusní. Navíc je hotový za 5 minut!

Domácí vaječný koňak:

 

Vaječný koňak