Ještě nemáte napečeno? To vůbec nevadí. Času je ještě pořád dost😊. U nás doma byl vždycky základ – vanilkové rohlíčky, linecké a pracny. Tahle trojka nesměla nikdy chybět. Tenhle rok jsem recept na maminčiny rohlíčky trochu překopala. Chtěla jsem je udělat o něco zdravější. O Vánocích je toho sladkého všude tolik, že něco zdravějšího neuškodí. Mouku jsem použila celozrnnou špaldovou, proto mají rohlíčky vyšší obsah vlákniny. Výhoda celozrnné mouky je, že cukroví z ní upečené nesníte tolik, protože je sytější.
Do těsta jsem použila třtinový moučkový cukr a rohlíčky jsem v něm také obalila. Dělám si ho sama – jen nasypu třtinový cukr do mixéru a rozmixuju na prášek (chce to silný mixér).
Špaldové rohlíčky jsou vynikající stejně jako klasika, kterou jsem celé roky dělala. Pokud hledáte zdravější cukroví, které dobře chutná, tak jste na správném místě:-).
Tento recept je vhodný i pro vegany a také neobsahuje laktózu
Recept na celozrnné vanilkové rohlíčky
- 200g rostlinného másla (například Alsan)
- 160g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
- 160g hladké špaldové mouky
- 100g třtinového moučkového cukru (stačí rozmixovat třtinový cukr)
- 100g jemně namleté vlašské ořechy
- Volitelné: 25 kapek vanilkového extraktu (1/2 lžičky)
- Na obalení: třtinový moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem
Pomůcky: plech nebo silikonová forma na rohlíčky
Množství: 80 rohlíčků
Postup
Ořechy namelte najemno (používám ruční mlýnek. Vše na rohlíčky dejte do mísy, smíchejte a vypracujte těsto.
Těsto uložte přes noc do lednice. Jde použít i rovnou, ale po odležení má lepší chuť a lépe se s ním pracuje.
Druhý den těsto vyklopte na vál. Znovu ho propracujte ať trochu povolí a nepraská při ohnutí rohlíčků. Těsto rozdělte na několik dílů a z každého vyválejte hada. Rozkrájejte ho na stejné kousky a ohněte do tvaru písmene C.
Poznámka: Další možnost je použít formu na rohlíčky, tu jsem použila tentokrát. Mám doma formu ze silikonu. Je těsto rozdělím na kuličky a namačkám do formy. Formu není třeba vymazávat, nikdy se k ní nepřilepí.
Rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 12-15 minut. Pokud používáte silikonovou formu počítejte s delší dobou pečení. Až okraje lehce zhnědnou, rohlíčky vyndejte. Počítejte 15-20 minut.
Rohlíčky nechte krátce vychladnout a obalte v třtinovém moučkovém cukru smíchaným vanilkovým cukrem. Pro méně cukru dejte cukr do síta, rohlíčky vyskládejte vedle sebe a poté jemně je pocukrujte. Rohlíčky budou sladké, ale nebude na nich tolik cukru jako když je budete obalovat.
Skladování: na chladném místě v uzavřeném obalu. Rohlíčky mají dlouhou trvanlivost.
Poznámky k receptu:
- Kdyby těsto praskalo, nechte ho na lince chvilku povolit.
Další recepty na vánoční cukroví: