Vánoce jsou sice ještě za dlouho, ale já jsem dostala chuť na vanilkové cukroví. Je to mé nejoblíbenější vánoční cukroví. Přesto jsem chtěla rohlíčky udělat trochu jinak. Proto jsem část mouky nahradila Tsampou. Tsampa je prášek z namletého ječmene. Dá se použít na přípravu kaší, nápojů a také jako náhrada mouky. Obsahuje pouze minimální množství lepku a proto jsem jí použila pouze v poměru 1:1 s moukou špaldovou.
Rohlíčky jsou vynikající. Tsampa má ořechovou chuť a tak jsou rohlíčky ještě ořechovější. Kromě rohlíčků můžete z těsta vykrájet i jiné tvary, s použitím klasického vykrajovátka.
Suroviny:
- 90g másla nebo hery
- 60g hladké špaldové mouky (nebo hladké pšeničné)
- 60g vlašských ořechů
- 50g tsampy
Chcete získat slevu na tsampu? Zadejte slevový kód VERONIKA15 na této stránce: Shop pro Tibet a získáte krásných 15% slevu.
- 30g moučkového cukru
- 1 žloutek
Tsampa
Postup:
Máslo utřete s cukrem. Přidejte zbytek surovin a vypracujte těsto. Nechte přes noc odležet nebo rovnou použijte.
Z těsta vyválejte hada. Pokud je právě vyndané z lednice, trochu ho propracujte, ať trochu povolí.
Hada nakrájejte na menší kousky. Konce trochu vyválejte a poté zahněte do tvaru C.
Rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 10-15 minut. Až okraje zezlátnout, rohlíčky vyndejte.
Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem.
Nezapomeňte, že máte slevu na tsampu. Tsampu prodává Shop pro Tibet. Když zadáte do kolonky slevový kód VERONIKA15, získáte 15% na každé balení tsampy.
Skladování a trvanlivost: Rohlíčky mají velmi dlouhou trvanlivost. Skladujte je v uzavřeném obalu na chladném místě nebo v lednici
A co dalšího můžete z tsampy udělat? Kaši, celozrnný nápoj, polévku, knedlíčky do polévky, bramboráčky. Také s ní můžete zahustit omáčku či polévku. Všechny recepty najdete na:
https://www.zijemehomemade.cz/page/1/?s=tsampa. Tady je pár příkladů: