Miluju vanilkovou zmrzlinu a miluju cookies. Tak proč nespojit tyto věci dohromady? Výsledkem je vynikající, smetanová, krémová zmrzlina s kousky křupavých sušenek. Tohle je pro mě ta pravá zmrzlina, žádné náhražky, pouze smetanová zmrzlina se sušenkami. Nevím kolik by tak dobrá zmrzlina stála v obchodě, ale určitě by to levné nebylo. Ochutnejte jí a po kupované se vám určitě stýskat nebude.
Suroviny
-
- 500 ml smetany ke šlehání
- 150g cukru
- 2 vejce M-L
- 2 žloutky
- 2 vanilkové cukry*
*nebo 20 kapek vanilkové extraktu .Také můžete šlehačku povařit s půlkou vanilkového lusku (rozpulte ho, semínka vyškrábněte a dejte je i s luskem do hrnce se šlehačkou). Povařte pár minut na nízkou teplotu
- 3-4 americké cookies*
- 30g čokolády
- 1 cookies na ozdobu
*seženete v Bille, Lidlu…
Příprava
- Smetanu ke šlehání přiveďte k varu
- Žloutek a vejce v míse utřete s cukrem
- Pomalu a po lžících za stálého míchání přidávejte vařící smetanu do vaječné směsi. Ideální je použít metličku, která vše výborně promíchá.
- Když začleníte všechnu smetanu připravte si větší hrnec s vodou a na něj jeden menší. Vejce se nesmí vařit přímo, protože by se uvařila a zmrzlina by dostala nepříjemnou vaječnou chuť a mohli by se i srazit. Hrnec se může částí i dotýkat vody, jelikož budete stále míchat tak to nevadí.
- Zapněte sporák na střední výkon a začněte míchat metličkou.
- Pokračujte asi 10 minut. Vydržte míchání bez větších pauz aby se vejce nesrazila. Hotovo je když směs trochu zhoustne. Díky tomuto kroku bude krásně měkká i bez výrobníku zmrzliny. Správně uvařená směs nebude stékat z vařečky, ale bude na ní držet.
- Zmrzlinu nechte při pokojové teplotě vychladit a pak dejte do mrazáku
- Když je zmrzlina úplně zmrzlá vyndejte ji z mísy, nakrájejte na kousky a šlehačem nebo metličkou vyšlehejte. Získáte tak krásně nadýchanou zmrzlinu. Přidejte do ní nalámané sušenky a ještě promíchejte. Na ozdobu zmrzlinu posypte sušenkou rozlomenou na větší kusy. Také přidejte čokoládu nakrájenou na kostičky nebo jí roztavte a zmrzlinu s ní polijte.
- Zmrzlinu vraťte do mrazáku a nechte 4-6 hodin zmrznout.
Skladování: v mrazáku
Trvanlivost: 6 měsíců