K létu patří neodmyslitelně i zmrzlina. Kvalita zmrzliny v obchodě není moc dobrá a obsahují spousty zbytečných věcí, které by tam být neměly. Zmrzliny jsou navíc tak našlehané, že vám z 1 litrové zmrzliny po roztečení zbyde jen čtvrtina a zjistíte, že vlastně zase tak levná nebyla. Domácí vanilková zmrzlina je neskutečně krémová a smetanová. Ochutnejte a určitě ji nebudete vyrábět naposledy.

  Jelikož nemám výrobník zmrzliny vymyslela jsem si recept který ho nepotřebuje a zmrzlina i tak bude po zmrznutí krásně měkká. Recepty na zmrzlinu obsahují často velké množství vajec. V mém receptu vám budou stačit pouze 2 vajíčka, takže vás určitě potěší i její cena.

Suroviny

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 75g cukru
  • 1 vejce M-L
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr*

*nebo pár kapek vanilkové extraktu nebo aroma, 1/4 vanilkového lusku (semena i lusk)/10 kap. Extrakt z Bourbonské vanilky…

Příprava

  1. Smetanu ke šlehání přiveďte k varu
  2. Žloutek a vejce v míse utřete s cukrem
  3. Pomalu a po lžících za stálého míchání přidávejte vařící smetanu do vaječné směsi. Ideální je použít metličku, která vše výborně promíchá.
  4. Když začleníte všechnu smetanu připravte si větší hrnec s vodou a na něj jeden menší. Vejce se nesmí vařit přímo, protože by se uvařila a zmrzlina by dostala nepříjemnou vaječnou chuť a mohli by se i srazit. Hrnec se může částí i dotýkat vody, jelikož budete stále míchat tak to nevadí.
  5. Zapněte sporák na střední výkon a začněte metličkou míchání.
  6. Pokračujte asi 10 minut. Vydržte míchání bez větších pauz aby se vejce nesrazila. Hotovo je když směs trochu zhoustne. Díky tomuto kroku bude krásně měkká i bez výrobníku zmrzliny.
  7. Zmrzlinu nechte při pokojové teplotě vychladit a pak dejte do mrazáku
  8. Když je zmrzlina úplně zmrzlá vyndejte ji z mísy, nakrájejte na kousky a šlehačem nebo metličkou vyšlehejte. Získáte tak krásně nadýchanou zmrzlinu

 

Pozn. Recept lze samozřejmě použít i s výrobníkem zmrzliny. Postupujte podle návodu výrobníku a hotovou zmrzlinu uložte do výrobníku.

 

TIP: Před vložením zmrzliny do mrazáku můžete přidat víčko vodky. Vodka pomůže zmrzlině být po dlouhou dobu měkká a bez ledových krystalků

 

Nemáte menší hrnec na vodní lázeň? Můžete použít kovový velký cedník do kterého vložíte kovovou mísu. Položíte ho na hrnec a pokračujete v míchání tak jako byste tam měli položený hrnec. Ideální je mísa velká jako cedník, nebude se vám při míchání tolik hýbat.