Zázvorky se staly mojí nejoblíbenější sladkostí, a tak není divu, že se u nás budou péct i na Valentýna. Na fotce vidíte zkušební várku. Srdíčka jsou pečená ze zázvorového těsta a ozdobená bílkovou polevou. Samotné jsou ale také skvělé. Zítra mám v plánu zázvorovými srdíčky obdarovat všechny členy rodiny , když uděláte to samé určitě se na vás nikdo zlobit nebude😊
Surovin
- 300g hladké mouky
- 200g hnědého nebo třtinového cukru (nebo bílého pokud jiný nemáte)
- 150g změklého másla nebo hery
- 80g melasy (seženete v prodejně se zdravou výživou)
- 1 vejce velikosti L (ale M taky postačí)
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky mletého muškátového ořechu
- Špetka soli
Na obalení:
- 2 lžíce krupicového cukru
Pomůcky:
vykrajovátko ve tvaru srdce
Volitelné:
- bílková poleva
Příprava
- Hladkou mouku smíchejte s jedlou sodou, solí a kořením.
- V druhé míse utřete do pěny cukr s máslem. Použít můžete i elektrický šlehač.
- Utřené máslo přidejte do mísy s moukou, dále přidejte i melasu a vajíčko. Těsto dobře promíchejte.
- Těsto můžete nechat přes noc odležet, ale nutné to není. Z těsta vyválejte na pomoučněném (jen lehce) vále minimálně 1-2 centimetr vysoký plát. Vykrájejte srdíčka. Nižší těsto by znamenalo tvrdé sušenky.
- Sušenky nejdříve obalte v cukru a vyložte na plech vyložený pečícím papírem. Z jedné várky těsta získáte 2 plechy sušenek. Počítejte s tím, že se ještě zvětší tak mezi nimi nechte rozestupy.
- Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů po dobu 10-12 minut na středním roštu. Nepečte je zbytečně dlouho jinak by byly tvrdé a musely byste je nechat změknout. Možná vám budou připadat syrové, ale po vychladnutí ještě ztuhnout. Oproti klasickým sušenkám mají být šťavnaté, a to se povede jen při kratší době pečení. Pokud byly suché zkraťte příště dobu pečení o 2 minuty. Po 10 minutách jedno srdíčko rozřízněte. Těsto uvnitř nesmí být tekuté a vypadat jako syrové těsto. Pokud tak vypadají pokračujte další 3 minuty.
Bílková poleva:
- 150-200g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 lžička citrónové šťávy
- Potravinářské barvivo pro barevnou polevu
PŘÍPRAVA
- Moučkový cukr prosijte, aby v něm nebyly hrudky, které by znemožňovaly průchod zdobícím sáčkem.
- Přidejte bílek a citrónovou šťávu. Polevu dobře promíchejte.
- Bílkovou polevu můžete nechat bílou nebo jí rozdělit do více misek a obarvit podle potřeby. K obarvení se hodí jak prášková, tekutá tak i gelová nebo tekutá barviva.
- Pro vyplnění větších ploch použijte na polevu jen 150 gramů cukru, naopak pro detaily a kontury dejte cukru 200 gramů.
- Konzistenci polevy můžete upravit přidáním cukru nebo citrónové šťávy.
- Po nazdobení nechte polevu několik hodin schnout, pak teprve sušenky uložte.
Skladování: na chladném místě