Vánoce, Velikonoce, Valentýn…u nás doma máte takovou tradici v podobě sváteční pizzy. Místo klasické kulaté pizzy uděláme pizzu tak, aby vystihovala daný svátek. Teď je na řad Valentýn. Oba jsme se okamžitě shodly na srdíčku. Co taky udělat jiného než srdce, které je pro Valentýn tak typické? Základní šunkovo sýrovou pizzu můžete vylepšit přidáním všeho co máte rádi (my přidaly feferonky). Valentýnská večeře je hotová během chvilky a chutná skvěle! Navíc jí můžete nazdobit spolu s přítelem. Společné vaření je zábava a taky budete mít rychleji hotovo.
SurovinY
Těsto na 2 pizzy:
- 260g hladké mouky
- 180ml teplé vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1/4 lžičky soli
+ hladká mouka na podsypání
Omáčka na pizzu (nebo použijte kečup)
- 150g pasírovaných rajčat (z konzervy nebo sklenice)*
- 1-2 lžíce cukru (záleží na kyselosti rajčat)
- 1 lžička sušené bazalky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
*většina rajčat v papírové krabici mi přišla dost kyselá takže už je raději nepoužívám
Na posypání:
- 100-200g šunky
- 200g sýra (Eidam – používám 45% – více se roztéká, ale můžete použít i mozarelu)
Na ozdobu stromku: kukuřice, klobása nebo cokoliv co máte rádi
Pomůcky: váleček, nízký plech nebo plech na pizzu, pečící papír nebo mouka na posypání
Příprava
- Těsto nejdříve rozdělte na půl. Druhou polovinu dejte stranou.
- Těsto vyválejte do tvaru srdce (nebo něco co je mu podobné). Nožem tvar doopravte. Ze zbytků těsta můžete udělat malou pizzu. Pizzu dobře podsypte, aby se dobře přenášela. Přeneste ji na nízký plech vyložený pečícím papírem. Z druhé půlky těsta udělejte druhé srdce a opět přeneste na další pečící papír (na plech ho přesunete až bude první pizza upečená nebo můžete použít jiný plech). Další možnost jak si neušpinit vál je válet těsto rovnou na pečícím papíru. Když papír posypete moukou půjde to jedna báseň (dělám to tak už roky).
- Vše na omáčku smíchejte a pizzy s ní potřete.
- Šunku pokrájejte na menší kousky a rozložte po celé pizze. Poté pizzu posypte na jemno nastrouhaným sýrem. Podle chuti ozdobte kukuřicí, klobásou…
- Pečte na 210 stupňů na střední roštu po dobu 10-15 minut. Pizza pečená kratší dobu bude mít tekutý sýr a pizza pečené déle sýr zapečený. Záleží jen na vás, co si vyberete.
- Po upečení upečte i druhou pizzu.