Můj nový objev: vafle z odpalovaného těsta. Nikdy by mě nenapadlo, že když do vaflovače strčím odpalované těsto vznikne taková dobrota. Těsto neobsahuje ani mléko ani vajíčka. Jen mouku, máslo a cukr. Je to tedy velice levný recept (podívejte se níže na cenu😊). Vafle jsou po upečení obalené ve skořicovém cukru. Chutná to jako mexické churros a vafle zároveň. Jednou sem na ně dala domácí vanilkovou zmrzlinu, to byla taková dobrota, že si to ani nedokážete představit😊
Cena:
1 vafle = cca 1 koruna*
*samozřejmě záleží na ceně použitých surovin
SurovinY
- 250ml vody
- 135g hladké mouky
- 60g hery (lze nahradit máslem)
- 30g cukru (2 lžíce)
- Špetka soli
Na obalení:
- 30g krupicového cukru
- 1 lžíce mleté skořice
Příprava
- Vodu, cukr, máslo a sůl dejte do malého hrnce nebo pánve (ideálně nepřilnavé) a zahřejte. Až bude máslo rozpuštěné odstavte.
- Metličkou vmíchejte mouku. Těsto začne okamžitě houstnout, ale stále je to málo. Dejte ho zpátky na sporák, zahřejte na střední teplotu a stále míchejte. Míchejte, dokud se těsto nezačne odlepovat od stran. Je to stejné jako u odpalovaného těsta. Když se z těsta stane jedna velká koule vyklopte těsto na moukou podsypané prkénko nebo vál a nechte trochu vychladnout. Nutné to není, použít můžete i horké těsto, ale pálily by vás ruce😊
- Teď už můžete dát zahřát vaflovač.
- Těsto rozdělte na 6-8 dílů. Každý rozmačkejte nebo rozválejte na placku velkou tak aby se vešla do vaflovače. Můžete přidat trochu mouky, pokud se lepí.
- Do mého vaflovače se vešly dvě placky, mám tam dvě přihrádky (možná to máte jinak). Mám klasický hranatý vaflovač.
- Placky dejte na místo a vaflovač zavřete. Po 2 minutách vafle zkontrolujte. Až budou pěkně hnědé jako na fotce můžete je vyndat. Vaflovač můžete potřít máslem, aby byly více opečené. Já většinou vymazávám jen při první várce.
- Do vaflovače dejte další várku vaflí a běžte si připravit skořicový cukr na obalení. Cukr smíchejte se skořicí a ještě horké vafle v něm z obou stran obalte. Nakonec ještě každou vafli cukrem posypu.
Podávejte studené nebo teplé. Na ozdobu můžete použít šlehačku, zmrzlinu, čokoládovou omáčku…