Vafle s horkými malinami a vanilkovou zmrzlinou jsou neskutečně dobré. Tuhle kombinaci si nejde nezamilovat, je prostře boží!
Na zahradě se nám urodilo hodně malin, takže jsem celý měsíc dělala horké maliny se zmrzlinou a šlehačkou, tyhle vafle anebo lívance. Dřív byly mým favoritem tvarohové palačinky, teď je ovšem nahradily vafle/americké lívance s horkým ovocným přelivem. Zmrzlina může být i nemusí, samozřejmě s ní je to ještě lepší…ale pokud ji nemáte, malinová omáčka si zcela vystačí😊.
Na 2 porce budete potřebovat:
- 4 vafle (domácí nebo kupované)*
- 100g červených malin (čerstvých/mražených)
- Cukr podle chuti
- Šlehačka ve spreji
- Vanilková zmrzlina
Jak tuto dobrotu ještě vylepšit?
Udělejte si domácí vafle :
Použijte domácí vanilkovou zmrzlinu (recept)
Šlehačku použijte ve spreji, ale tu ze smetany a ne tuku. Použít se dá i čerstvě našlehaná z kelímku, ale třeba na mě osobně je pak jídlo pak už moc těžké. Raději používám šlehačku ve spreji, dáte jí hodně a přitom to není skoro nic:-).
Postup
Maliny dejte na sporák a přiveďte k varu. Pomačkejte je a krátce povařte. Kdo chce, může maliny osladit. Já jsem si říkala, že zmrzlina i vafle už sladké jsou, tak jsem cukr nedávala.
Máte málo malin? Další možnost je použít 50g malin a k tomu přidat 1 lžičku škrobu rozmíchanou v 50ml studené vody. Vařte 2 minuty. Protože se použilo méně malin, je třeba dohnat chuť. Proto přidejte trochu citronové šťávy která chuť malin zvýrazní.
Omáčku nalijte na vafle nebo podávejte v samostatné misce. Ozdobte šlehačkou a přidejte i jeden či dva kopečky vanilkové zmrzliny.
Tip:
Vafle ráda ohřívám. Dám je do topinkovače anebo je krátce ohřeju v troubě či na suché pánvi.