Taky máte rádi tvarůžkovou pomazánku? My ji doma také milujeme! Vždycky jsme se o tu malou mističku z obchodu s Jardou přetahovali, až jsem si nakonec řekla, že ji raději začnu vyrábět. Původně jsem dělala jen poloviční dávku, ale teď už vím, že musím udělat minimálně dvojitou:-D.

Pomazánka chutná nejlépe na čerstvě upečeném chlebu, takže vždycky nějaký upeču. Tentokrát jsem chleba upekla hodně netradičně – v elektrickém hrnci. Mám ho nový a když jsem zjistila, že kromě vaření a dalších funkcí umí i péct chleba, musela jsem to jít hned druhý den vyzkoušet😊. Recept na chlebík najdete pod receptem na pomazánku včetně info o hrnci, kdyby vás takhle vychytávka do kuchyně zajímala.

Zahrádka už se probudila, tak jsem pomazánku ozdobila čerstvě nasekanou pažitkou. Doporučuju, je to vynikající!

 

Tak co, pustíme se do té pomazánky? Jdeme na to

 

Budete potřebovat:

Pomůcky: tyčový mixér/robot

 

Použít zralé nebo čerstvě koupené tvarůžky? To je otázka. Jarda by nejraději použil tvarůžky, které už pomalu tečou a já se ty rovnou z obchodu. Udělali jsme kompromis a použili jen týden zralé (ty ještě jím). Uzrále tvarůžky samozřejmě dodají pomazánce výraznější chuť, můžete zkoušet a uvidíte, které budete nakonec používat:-).

 

Postup

Z tvarůžků si odeberte polovinu a tu nakrájejte na drobné kousky. Zatím je můžete dát stranou.

 

Jarda po celou dobu ujídal. Protože ho ale znám, nakrájela jsem víc tvarůžků, než bylo třeba:-D.

 

Zbytek tvarůžků také nakrájejte. Stačí na větší kousky, usnadní to mixování.

Změklé máslo a majonézu dejte do misky a metličkou dobře promíchejte. Přidejte i trošku kmínu a pepře.

Do vysoké nádoby od tyčového mixéru dejte máslo s majonézou a na to tvarůžky. Použít můžete i robota.

Začněte mixovat. Chvilku to může trvat, ale nakonec byste měli získat krásně hladkou pomazánku jako je ta na této fotce:

Přendejte jí zpátky do misky a vmíchejte na kousky nakrájené tvarůžky, které jste si připravily na začátku a také pažitku. Ochutnejte a případně ještě dosolte. Více než půl lžičky soli bych ale nedávala. Jednou jsem dala lžičku a bylo to hodně přesolené.

Pomazánku dejte do lednice a nechte ještě několik hodin ztuhnout, aby měla tu správnou konzistenci.

 

Podávejte na čerstvém pečivu sypané pažitkou

 

Nemáte mixér?

Utřete máslo s majonézou. Polovinu tvarůžků dejte na rovný povrch a utřete pomocí nože. Možná by to šlo i šťouchadlem na brambory? Chce to tvarůžky co nejvíce rozmačkat. Poté je vmíchejte do pomazánky. Lepší je samozřejmě mixér, ale i takto by to mělo jít.

 

Chlebík z elektrického hrnce

Tenhle chleba mě neskutečně mile překvapil. Nikdy jsem chleba v hrnci nepekla. Řeknu vám, že je to jeden z těch nejlepších chlebů, které jsem jedla a to myslím vážně. Je měkký, kůrka lehce křupavá, jemný a hodí se k sladkému i slanému. Líbí se mi i to, že stačí promíchat suroviny a hrnec se už o vše postará (i o kynutí).

Elektrický hrnec – je to multifukční hrnec, který má hned několik funkcí. Konkrétně ten můj značky Redmond nahradí tlakový hrnec, pomalý hrnec, rýžovar, jogurtovač, pekárnu na chleba a má toho ještě více. Hrnce jsem vybírala na : Kdyby vás tyto hrnce zajímaly, mrkněte sem, kde jsem hrnec vybírala: Pomalé hrnce

Podle mě je to skvělá věc pro každého, kdo nechce mít doma různé přístroje, když je dokáže nahradit jen jeden. Mám malou linku a tak jsem moc ráda, že mi ušetřil tolik místa:-).

 

Suroviny:

  • 850g hladké mouky (pšeničné)
  • 500ml vody
  • 40g slunečnicového oleje
  • 30g krupicového cukru
  • 20g soli (3 lžičky)
  • 1 sáček sušeného droždí (3 lžičky)

Vylepšení: Ještě jsem přidala 1 a ½ lžičky chlebového koření od Koření Králů

 

Postup

Všechny suroviny dejte do robota a míchejte, dokud se těsto nepřestane lepit k okrajům. Je to otázka 2-3 minut. Nebo těsto propracujte ručně.

Vnitřek hrnce vytřete 1 lžící slunečnicového oleje. Z těsta udělejte kouli a vložte do hrnce.

Poté chléb rozmačkejte do stran, aby byl všude stejně vysoký. Povrch jsem také potřela olejem, aby se nepřilepil k víku (chleba zaplní celý hrnec)

Zavřete víko, sundejte parní ventil a nastavte program BREAD. Program trvá 3 hodiny a to včetně kynutí.

Nastavte si minutku na 2 hodin – až zapípá, sundejte víko a chleba vyndejte a opatrně otočte.

Já jsem si vzala chňapky, položila talíř na hrnec a otočila ho. Pak jsem chleba přendala zpátky.

!Nikdy nepoužívejte kovové nástroje, zničili byste povrch hrnce.

 

Po 3 hodinách hrnec vyklopte. Přendejte ho na děrovanou podložku a nechte minimálně 30 minut vychladnout.

Takhle bude chleba vypadat. Je ho pořádný kus:

 

Poznámky k receptu:

  • Hrnec má být studený. Pokud jste v něm předtím například smažily nebo vařili, nechte ho vychladnout.
  • Je důležité sundat parní ventil
  • Víko hrnce utáhněte
  • Nepoužívejte kovové náčiní