Tvarohové dorty, koláče anebo cokoliv s tvarohem máme doma moc rádi. Není tedy div, že další sladký recept, který jsem si připravila je opět s tvarohem. Těsto je nadýchané, ale nekynuté. Tedy je kynuté, ale vykyne až v troubě. Díky tomu je recept velmi rychlý. Jen vše na těsto smícháte, dáte do formy, zalijete tvarohovou náplní a posypete drobenkou. Kdo má rád může ještě přidat rozinky.

Surovin

  • 250g polohrubé mouky
  • 125ml teplého mléka
  • 65g změklé hery nebo másla
  • 25g cukru (2 lžíce)
  • 1/2 balení sušeného droždí (2 lžičky)
  • 1 žloutek

 

Náplň:

  • 1 tučný nebo měkký tvaroh (250g)
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek

*kůra ze 1/4 citrónu

 

Drobenka:

  • 35g polohrubé mouky
  • 25g másla nebo hery
  • 25g cukru

 

Příprava

Pomůcky: kulatá koláčová forma (vlnité okraje) nebo pokud nemáte tak formu na dort (kulatou)

  1. Teplé mléko smíchejte s cukrem a sušeným droždím. Nechte 10 minut stát, aby vzešel kvásek.
  2. Přidejte zbytek surovin na těsto: tuk, žloutek a polohrubou mouku.
  3. Těsto dobře propracujte. Připravte si pečící papír, posypte ho hladkou moukou a vyválejte těsto na velikost velkého plechu. Papír s těstem přeneste na plech a ještě než přijde na řadu náplň udělejte po celé délce koláče okraje zarolováním těsta. Náplň tak nebude vytékat.
  4. Na náplň smíchejte tvaroh s cukry a žloutkem. Tvarohovou náplň nalijte na těsto a rozetřete do stran. Tvaroh můžete posypat rozinkami nebo je přidat rovnou do náplně. Ráda přidávám i trochu strouhané citrónové kůry. 
  5. Jako poslední udělejte drobenku. Mouku, máslo a cukr smíchejte. Směs vezměte mezi dlaně a třete tak aby se stala sypkou. Pokud není drobivá přidejte trochu mouky a cukru.
  6. Koláč posypte drobenkou. Okraje můžete potřít rozšlehaným vajíčkem, mlékem nebo je nechat nepotřené. Bez potření nebudou tak hnědé, ale to je tak jediný rozdíl.
  7. Pečte na 200 stupňů 10-15 minut v předehřáté troubě. Okraje lehce zhnědnou, pak je koláč hotový. Po vyndání nechte koláč ještě pár minut vychladnout, aby se zpevnil. Pak ho teprve přeneste na talíř.