Tvarohové dorty, koláče anebo cokoliv s tvarohem máme doma moc rádi. Není tedy div, že další recept který jsem si připravila je opět s tvarohem. Těsto je měkké a nadýchané, koláč je plněný tvarohovou náplní s citrónovou kůrou a nakonec ještě sypaný drobenkou . Těsto je kynuté, ale vykyne – zvětší svůj objem až troubě. Díky tomu je recept velmi rychlý. Jen vše na těsto smícháte, dáte do formy, zalijete tvarohem a posypete drobenkou. Kdo má rád může ještě přidat rozinky.
Surovin
Těsto:
- 250g hladké mouky
- 65g hery nebo másla
- 25g cukru (2 lžíce)
- 125ml teplého mléka
- 1/2 balení sušeného droždí (2 lžičky)
- 1 žloutek
Náplň:
- 250g tučného nebo měkkého tvarohu
- 50 g cukru
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- kůra ze 1/4 citrónu (volitelně)
Drobenka:
- 35g polohrubé mouky
- 25g másla
- 25g cukru
forma: kulatá forma s vroubkovanými okraji nebo jiná kulatá forma.
Příprava
- Vše na těsto smíchejte. Použít můžete ruce nebo robota. Když použijete změklou heru půjde to rychleji.
- Formu na dort vyložte pečícím papírem nebo vymažte tukem a vysypte moukou.
- Těsto položte doprostřed formy a rozválejte ho do stran. Používám malý váleček, ale postačí i ruce. Můžete ho i namačkat na bok formy tak, aby vytvořily okraje.
- Tvarohovou náplň připravíte smícháním tvarohu, cukru, vanilkového cukru a případně i najemno nastrouhané citrónové kůry. Kdo má rád může přidat i rozinky.
- Náplň nalijte na těsto.
- Poslední bude drobenka. Opět vše smíchejte a mezi dlaněmi rozdrobte. Pokud se nedrobí přidejte trochu mouky a cukru. Nakonec tedy na dort nasypte i drobenku.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte na 200 stupňů 10-15 minut.
Před podáváním nechte dort vychladnout. Ještě teplý je křehký a mohl by někde prasknout. Poté dort vyndejte z formy a nakrájejte.