Tvarohové dorty bych mohla dělat pořád. Když jsem v obchodě a ještě nevím, co budu péct, stačí koupit tvaroh a doma už vždycky něco vymyslím.
Tentokrát jsem pekla tvarohový cheesecake se želé a plátky pomeranče. Příště bych místo pomeranče chtěla zkusit použít kumquat. To je takový mini pomeranč, který se jí i kůrou, takže jí nemusíte loupat. Kumqaty kupuju na rohlik.cz akorát jsem je doma zrovna neměla.
Koláč sedá upéct i bez želé a ovoce, jen čisté tvarohový. To jen že jsem měla chuť na něco se želé a ovocem, ale když jsem ho minule pekla bez želé, byl vynikající i samotný. Dobré jsou obě verze, udělejte, co máte rádi nebo na co zrovna máte chuť😊.
Korpus:
- 250g hladké mouky
- 150g studeného másla nebo hery
- 60g moučkového cukru
- 1 vejce vel .M
- Špetka soli
Náplň:
- 500g tvarohu ve vaničce
- 150g krupicového cukru
- 3 vejce vel. M (165 gramů)
- 1 lžička pomerančové kůry (nebo citrónové)
- 35g šťávy z pomeranče nebo pomerančového džusu
- Volitelné: 1 vanilkový cukr nebo semínka z ½ vanilkového lusku
Volitelné:
- Dortové želé – použila jsem 100ml hotového želé
- Kumquat nebo pomeranč
Pomůcky:
- Forma s vlnitým okrajem – pro tento recept není silikonová forma zrovna vhodná. Je hodně měkká a náplň se z ní snadno vylije. Pokud jí budete používat, dejte formu na plech a pečte i s ním. Tuhle formu jsem koupila v Pepcu.
Postup
- Vše na korpus dejte do robota a vypracujte těsto (mouku prosijte a moučkový cukr také). Těsto je nyní velice měkké.
- Vytvořte z něj kouli. Připravte si formu z vlnitým okrajem, kterou vymažete tukem a vysypete moukou. Těsto vyklopte doprostřed formy, posypte ho troškou mouky, ať nelepí a prsy ho namačkejte až k okrajům. Poté těsto zvedněte i do stran, tedy aby pokrylo celou formu včetně bočních stran. Náplň se nemá dotýkat formy, proto musí být těsto i na bokách. Případné praskliny zahlaďte prstem.
- Nyní těsto dejte do lednice na 60 minut nebo na 15 minut do mrazáku. Když bude ztuhlé, nebudou okraje sjíždět dolů, těsto bude pěkně držet tvar. Pro jistotu jsem do něj udělala ještě pár dírek, aby se nenafouklo.
- Pečte ve středu trouby na 180 stupňů 12 minut. Těsto nebude zcela dopečené, jde jen o to, aby už drželo tvar. Když jsem těsto nepředpékala, přišlo mi, že je vespod takové nedopečené. Předpékání tedy smysl určitě má.
- Na náplň smíchejte tvaroh, cukr a vajíčka. Přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru. Kůru strouhejte na jemném struhadle a pouze tu oranžovou část, ne bílou, ta je hořká. Dále přidejte i pomerančovou šťávu. U mě to byla šťáva z malého pomeranče – 35 gramů, více nedávejte, ať náplň zbytečně nenaředíte.
- Když je náplň hotová, můžete jí nalít do formy. Opatrně přeneste do trouby a dejte péct na 175 stupňů cca 45 minut. Až okraje zezlátnou a tvarohová náplň pěkně ztuhne, můžete koláč vytáhnout.
- Koláč přeneste do lednice a nechte ztuhnout.
- Teprve poté koláč vyndejte opatrně z formy a nakrájejte na kousky. Já jsem koláč vyndala přes dva talíře – položila jsem 1 talíř na koláč, otočila, zakryla ho dalším talířem a otočila zpátky.
Kdo chce, může po vychladnutí na dort položit kolečka pomeranče (bez kůry a bílé části) nebo kolečka kumquatu (ten se jí i s kůrou) a nakonec zalít čirým dortovým želé. Želé nechte po připravení vychladnout, až bude vlažné. Pak teprve dort polijte. Teplé želé by se mohlo vsáknout do dortu a rozmočit ho.
Politý dort přeneste do lednice a nechte ztuhnout.
TIP:
Pro vanilkovou chuť přidejte vanilkový cukr anebo špičkou nože vyškrábněte semínka z ½ vanilkového lusku