Venku se brzy stmívá a bude se stmívat ještě dříve. Co dělat během podzimních večerů?

Já jsem si jednu zábavu našla. Vaření a pečení je mým koníčkem už dlouho, ale teď jsem to spojila i s malováním. Během přípravy tvarohových crepes (tenkých palačinek) jsem se nudila a začala kreslit do cukru a kakaa. Nakonec mě to tak chytlo, že jsem nakreslila rovnou 4 talíře. Druhý den jsem si říkala, že mám nápady na obrázky, tak jsem udělala další palačinky😊. Uvidíte, jak jednou začnete kreslit, nebudete chtít přestat. Podle mě je to skvělý tip na zábavu pro děti. Můžete dělat palačinky a ony si mohou pokreslit své talíře. Alespoň budete mít na ty palačinky klid😊.

Budu moc ráda, když se o tvorbu vaši nebo vašich ratolestí podělíte. Můžu tady udělat výstavku vašich děl, co vy na to?

Mimochodem ty palačinky jsou neskutečně dobré. Ultra tenké a pečené absolutně bez tuku, takové mám ráda a ne ty nacucané olejem (promiň mami:-D).

 

Těsto

  • 185g plnotučného mléka
  • 125g hladké mouky
  • 10g rozpuštěného másla
  • 1 vejce vel. M
  • ½ lžíce krupicového cukru (1 a1/2 lžičky)

 

Tvarohová náplň

  • 2 vaničky tučného tvarohu
  • 2 vanilkové cukry
  • Cukr podle chuti – dala jsem 100 gramů

 

Pomůcky – palačinkovač

Množství: 4 velké palačinky

 

Malování do cukru

Černý talíř pocukrujte moučkovým cukrem (jemné síto/cukřenka). Nyní můžete začít kreslit. Já jsem na kreslení použila konec od propisky (bez náplně). Druhá strana štětce také funguje dobře. Tady můžete improvizovat😊.

Přidejte palačinky a můžete podávat.

Kromě cukru se dá použít i hořké kakao – dá se to různě namíchat.

 

Postup

Máslo dejte rozpustit. Všechny suroviny na těsto dejte do mísy, přidejte rozpuštěné máslo (vlažné) a metličkou dobře promíchejte.

Těsto nechte minutu odstát a znovu promíchejte. Jdeme na to😊.

 

Postup v palačinkovači

  1. Palačinkovač zahřejte na stupeň číslo 3-4 (3/4 výkonu). Poprvé ho můžete potřít olejem (jen pro jistotu) a hned ho setřít papírovou utěrkou. Vytvoříte tak velice tenkou vrstvu tuku, a to by mělo stačit. Další palačinky už to zvládnou bez tuku.
  2. Doprostřed nalijte ½ hrnku těsta (125ml). Množství si možná budete muset upravit, může se lišit podle velikosti palačinkovače.
  3. Ihned krouživým pohybem roztírejte dřevěnou stěrkou po směru hodinových ručiček. Chce to trochu cviku, ale pak už to jde. Je třeba na stěrku trochu tlačit, aby se těsto rozlilo až do stran, ale zase ne moc. Jestli máte nikde díry, stačí tam kápnou trošku těsta a rozetřít.
  4. Konzistence těsta ovlivňuje to, jak dobře se vám těsto roztírá. Jde to špatně? Můžete zkusit přidat trošku mléka nebo naopak mouky a uvidíte, jestli to pomohlo. Já jsem zatím nic nepřidávala, ale přeci jen může každá mouka pracovat trochu jinak.
  5. Těsto vždy roztírejte ve směru hodinových ručiček. Když se budete vracet, abyste doplnily díry, akorát těsto roztrhnete. Tam kde vám těsto chybí kápněte trochu těsta a ihned roztáhněte po směru hodinových ručiček. Těsto je dobré doplnit i tam, kde je ho hodně málo. Když je skoro průhledné, upeče se moc a palačinky vám v tom místě popraská. Vše je to jen o cviku a vychytání si toho, jak to funguje. Párkrát si to zkusíte a uvidíte, že to půjde:-).
  6. Stěrku po každém použití dejte do misky s vodou nebo otřete hadříkem. Když se na ní napeče těsto, bude palačinku trhat. Proto dřevěnou stěrku na těsto udržujte vždy čistou.
  7. Až palačinka na povrchu oschne – nikde nebude nic tekutého, můžete otáček. Palačinku opečte z obou stran – mě to trvalo 30 sekund z jedné a pak 15 sekund z druhé strany. Palačinka musí zůstat měkká, proto se nesmí péct na tuku a taky se peče kratší dobu.
  8. Hotovou palačinku dejte na talíř a dejte dělat další. Před nalitím těsto vždy promíchejte.

Crepes můžete udělat i v pánvi, ale nebudou tak tenké. Stále to budou výborné palačinky plněné ovocnou náplní. Nejlepší je nepřilnavá pánev, protože by se měli péct bez tuku, aby zůstaly měkké.

 

Postup v nepřilnavé pánvi

  1. Pánev s nepřilnavým povrchem můžete napoprvé potřít olejem a setřít papírovou utěrkou. Dejte ji zahřát na ¾ výkonu. Uvidíte, jaká teplota bude ideální. Za chodu to ještě upravíte.
  2. Doprostřed nalijte ½ hrnku těsta a nakláněním pánve rozlijte do stran. Kdyby bylo těsto moc husté, přidejte do něj mléko. Když bude tekutější, bude palačinka tenčí. Do pánve nalévejte jen tolik těsta, aby byla palačinka pěkně tenká.
  3. Až palačinka na povrchu oschne – nikde nebude nic tekutého, můžete otáček. Palačinku pečte cca 2 minuty, z druhé strany už jen krátce. První strana má být upečená dozlatova, z druhé strany se už vytvoří jen pár hnědých flíčků, a to úplně stačí. Musí zůstat měkká, proto se nesmí péct na tuku.
  4. Palačinku sundejte a dejte dělat další. Před nalitím ještě těsto promíchejte.

 

Náplň:

Vše na náplň smíchejte a dejte do lednice než se palačinky upečou.