Má vaše kočička ráda rybičky? Upečte jí tuňákové pamlsky. Hodně pamlsků z obchodu nebo i krmiva obsahují minimální množství masa. Obsah bílkovin je tedy mizivý. Když jsem koukala na obal, byly tam čísla jako 5% nebo 7% masa. To je hodně málo. Tyto pamlsky jsou ale jiné. Obsahují skoro 50% masa a ještě vajíčko, což jsou taky bílkoviny. Zbytek je celozrnná mouka, která vše drží pohromadě. Další problém je sůl. Ochutnali jste někdy nějaký pamlsek? Já ochutnala například salámky pro kočky. Ty jsou neuvěřitelně slané! Sůl jsem do domácích pamlsků nepřidávala, protože není důvod pamlsky solit. Kočky si na soli vypěstují závislost a to je špatně.

Příprava pamlsků není náročná a zabere vám jen chvilku. Ještě bych chtěla upozornit na kratší trvanlivost. Pamlsky jsou samé maso, proto vydrží maximálně 3 dny. Zbytek můžete zamrazit a vyndávat postupně. Každá kočka je jiná, tak doufám, že té vaší budou chutnat. No a jestli doma máte pejska nezapomeňte i na něj. Já naši Sazinku musím držet z dosahu pamlsků, jinak by na kočky nezbyl ani kousíček😊

 

Budete potřebovat:

  • 200g celozrnné žitné mouky
  • 180g tuňák ve vlastní šťávě
  • 1 vejce vel. M

 

Postup:

Tuňáka i se šťávou smíchejte s vajíčkem. Nyní potřebujeme z tuňáka udělat kaši. Pomocí tyčového nebo klasického mixéru ho rozmixujte a je to.

Tuňákovou směs nalijte do mísy a přidejte k ní celozrnnou mouku. Použít by šla i bílá mouka, ale celozrnná je přeci jen výživnější.

Ručně nebo v robotu vypracujte těsto.

Teď máte na výběr hned dvě možností:

  1. Udělat z těsta kuličky, dát je na plech a zmáčknout vidličkou
  2. Vyválet těsto a nakrájet z něj různé tvary (čtverečky, kytičky…)

Já jsem udělala kuličky a zmáčkla jsem je vidličkou. Plech nezapomeňte vyložit pečícím papírem nebo vymazat.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů. Mlsky můžete upéct doměkka anebo dokřupava. Záleží na tom, co má vaše kočička ráda😊

Pamlsky nechte vychladnout a uložte do lednice.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny. Pro delší skladování lze mlsky zamrazit