Před pár dny mi přišel balíček z www.protibet.cz. Při hledání nových surovin na vaření, jsem skončila na této stránce. Objevila jsem tam tsampu, tradiční tibetský pokrm. Nikdy jsem o ní neslyšela a to jsem si myslela, že mám velký rozhled. Po přečtení co tsampa je, jsem věděla, že jí musím vyzkoušet.
Co je to tsampa?
Určitě vás zajímá, co to tedy tsampa vlastně je. Jedná se o tibetský pokrm z praženého, namletého ječmene. Pražením získá ječmen oříškovou chuť a vůni. Obsahuje pouze celozrnný ječmen v bio kvalitě, nic jiného v ní nehledejte. Tibeťané z ní připravují slaná i sladká jídla a dokonce jí nazývají „Jídlem bohů“. Je lehce stravitelná, obsahuje pouze malé množství lepku a je neuvěřitelně výživná. Tsampa je také bohatá na vitaminy K, E, B a minerály, betaglukan i vlákninu. Dokonce si na ní pochutnává sám Dalajláma. Asi už chápete, proč jsem se tsampu rozhodla vyzkoušet😊. Zní to skvěle!
Balíček přišel velice rychle. Akorát jsme s Jardou byli na dovolené, tak jsem si musela týden počkat. Byla jsem zvědavá, jak bude chutnat. Strašně ráda zkouším nové recepty a ochutnávám nové suroviny. Proto jsem hned po příjezdu namísto velkého prádla, skončila v kuchyni a přemýšlela nad tím, jak tsampu použiju.
První recepty z tsampy:
Tohle všechno se dá z tsampy připravit a to je teprve začátek:-)
Momentálně mám za sebou okolo patnácti receptů a mohu vám říct jedno-tsampa je neskutečně univerzální. Dá se z ní připravit snad všechno! Slané, sladké, pečené, nepečené…už jsem si na to raději zavedla sešítek s nápady a recepty. Rozhodla jsem se, že tsampu zařadím do svého života a tak bude receptů víc než dost.
Chcete tsampu vyzkoušet?
Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).
Jardovi i mě tsampa neskutečně zachutnala. Na internetu je receptů z ní velice málo což mě docela překvapilo. Budu se snažit vymýšlet nové recepty, ať je z čeho vybírat. Pořád zkouším něco nového a tohle beru jako velkou výzvu. Uvidíme, jak si povedu a kolik receptů vznikne😊. Největší výhodu vidím v tom, že není nutné tsampu tepelně upravovat. Dá se tedy použít na přípravu teplých kaší, ale také do jogurtu, smoothie anebo na přípravu nepečených kuliček. Chuť je příjemná, oříšková. Trochu jsem se bála, jak bude chutnat ve slaných receptech. Zatím jsem připravovala bramboráčky a kukuřičné placky. Obě jídla byla vynikající.
Základní recepty:
Pokud si chcete připravit rychlé jídlo, stačí tsampu smíchat s teplou nebo studenou vodou, čajem, mlékem anebo s jogurtem. Tsampu přidávejte postupně, dokud nedosáhnete požadované hustoty. V Tibetu se nejčastěji míchá s černým čajem. Přidáním různého množství vody vytvoříte kuličky, kaši či celozrnný nápoj.
Kuličky: Když přidáte menší množství tekutiny, můžete z tsampy udělat kuličky. Použít můžete vodu, mléko, jogurt, čaj, rostlinné mléko nebo džus. Vše může být studené. Do všech kuliček jsem zatím přidávala jen studenou vodu, mléko nebo jogurt.
Hodnocení:
Za mě mohu tsampu jedině doporučit. Chutná mě i Jardovi. Cena je velice příjemná. Mám velké balení-750g za 199Kč. Už jsem z něj udělala dost receptů a ubyla jen půlka pytlíku. Příprava je rychlá, chutná skvěle a je výživná. Miluju chuť praženého ječmene! V létě pojedeme stanovat, tak si jí určitě vezmu s sebou. Protože se dá použít i za studena, hodí se i pod stan.
Jsem moc vděčná za to, že jsem ji objevila. Ne vždy chutná Jardovi to, co mě. Na tsampě jsem se shodli oba. Moc se těšíme na další recepty připravené z tsampy. Všechny je s vámi budu sdílet, proto nezapomeňte hlídat stránky, ať vám recepty neuniknout.
RECEPTY Z TSAMPY: