Snídaně beru jako základ do nového dne. Po noci je člověk bez energie a musí jí nějak doplnit. Když se nenasnídám, nemůžu v práci skoro fungovat. Proto raději snídani nevynechávám a ten čas si na ni najdu. Poslední dobou hodně snídám tsampu. Tsampa je jemně namletý pražený ječmen. Výhoda je, že ho není nutné vařit. Připravit si z ní můžete kaši za studena i tepla a mnoho dalších receptů. Nejradši na ní mám její ořechovou chuť. Více o tom, co to Tsampa je a proč je dobré ji zařadit do jídelníčku najdete v tomto článku: TSAMPA, co to je?.
Tentokrát jsem si ke snídani udělala jahodovou kaši. Jarda mi poprvé v tomhle roce přinesl jahody z obchodu. Ještě nemají takovou chuť, jakou mají mít, ale nebyly špatné. V létě jsou o dost sladší, takže bude kaše ještě lepší. Místo jahod lze použít i lesní ovoce. Nezapomeňte si trošku ovoce nechat na ozdobu. Kaše pak bude nejen dobře chutnat, ale taky krásně vypadat.
Suroviny:
- 50g čerstvých jahod (pokud máte jen mražené, nechte je nejdřív povolit)
- 50ml vroucí vody
- 50ml mléka (nebo rostlinného mléka)
- 20g Tsampy
Chcete získat slevu na tsampu? Zadejte slevový kód VERONIKA15 na této stránce: Shop pro Tibet a získáte krásných 15% slevu.
- Čekankový sirup nebo jiné sladidlo podle chuti
Na ozdobu: chia semínka, čerstvé jahody
Postup:
Tsampu zalijte vroucí vodou. Rozmíchejte.
Jahody rozmixujte s mlékem a vmíchejte k tsampě. Kaše bude horká tak akorát.
Poté kaši oslaďte podle chuti.
Ozdobte plátky jahod nebo lesního ovoce, chia semínky nebo jiným topingem. Dobrou chuť!
Nezapomeňte, že máte slevu na tsampu. Tsampu prodává Shop pro Tibet. Když zadáte do kolonky slevový kód VERONIKA15, získáte 15% na každé balení tsampy.
Skladování a trvanlivost: Kaši je vždy lepší si připravit čerstvou a rovnou jí sníst.
A co dalšího můžete z tsampy udělat? Kaši, celozrnný nápoj, polévku, knedlíčky do polévky, bramboráčky. Také s ní můžete zahustit omáčku či polévku. Všechny recepty najdete na:
https://www.zijemehomemade.cz/page/1/?s=tsampa. Tady je pár příkladů: