Čokoládové pralinky jako vánoční cukroví? Proč ne. Jsou vynikající a připravené za chvilku. Většinou se lanýže nebo truffle připravují tak, že se čokoládová směs dá ztuhnout do lednice a z ní se pak tvoří kuličky. Je to docela špinavá práce, protože kuličky velice rychle tají. Profíci proto používají gumové rukavice. Já jsem se ale rozhodla, že je udělám trochu jinak. Ruce vám tak zůstanou čisté.
Pralinky obsahují hořkou čokoládu, smetanu a pomerančovou kůru. Kůru můžete vynechat a udělat klasické čokoládové. Já mám kombinaci čokolády a pomeranče moc ráda. Skvěle se k sobě hodí. Ochutnejte a uvidíte sami:-)
Budete potřebovat:
- 100g hořké čokolády (použila jsem klasickou 30%)
- 35g smetana ke šlehání
- 20g másla
- 1 lžička kůry z čerstvého pomeranče
- Pomůcky: silikonová forma na pralinky. Použila jsem vánoční formu od Tescomy. Na výběr mají mnoho motivů, stačí si vybrat.
Kůru nastrouhejte z čerstvého pomeranče. Používat klasické jemné struhadlo. Snažte se ať je v kůře co nejméně bílé části (je hořká)
Smetanu ke šlehání s pomerančovou kůrou přiveďte k varu. Ztlumte teplotu a 2 minuty povařte.
Odstavte a vmíchejte čokoládu nakrájenou na malé kousíčky. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
Čokoládovou hmotu nalijte do suché formy.
Dejte do lednice a nechte ztuhnout. Když formu dáte do mrazáku, budou truffle za 5 minut hotové. V lednici to bude trvat cca 15 minut.
Vyklopte a posypte hořkým kakaem.
Dobrou chuť!
Dobrý den, hledala jsem pepřovou omáčku a narazila jsem na vaše stránky.
Z pepřové omáčky jsem se dostala na perníčky plněné povidly, mrkvové šátečky a hlavně čoko lanýže.
Ty milujeme doma na Vánoce a je to přesně, jak říkáte, ty upatlané ruce. Takže nápad dát to do forem se mně zdá vynikající.
V pondělí běžím do Tescomy pro formu a hned zítra dělám vepřovou panenku s pepřovou omáčkou.
A lanýže a perníčky a šátečky jsou na řadě.
Jsem nadšená….
Vlasta Mikulášová