Venku svítí sluníčko a léto pokračujte. Nějaká horká nás ještě čekají a tak mám pro vás další recept na zmrzlinu. Dneska to ale bude zmrzlina složená z 90 procent ovoce. Těch zbylých 10 procent je mléko, které vám pomůže mražené ovoce rozmixovat. U některých mixéru je možné vynechat mléko úplně, ale musí to být dost silný mixér (ideálně s pěchovátkem, kterým ovoce tlačíte směrem dolů).
Konzistencí mi hodně připomíná točenou zmrzlinu, chutí samozřejmě ne, protože to vůbec nejde srovnávat. Kdybych v některém stánku se zmrzlinou dostala tuhle zmrzlinu, byla bych nadšená😊 Mrazák mám plný třešní a tak bude třešňová. Zmrzlina je bez cukru (tedy bez přidaného cukru), obsahuje minimum tuku a je snad ve všech ohledech zdravější, než klasická točená nebo smetanová zmrzlina. Proto si jí můžete připravit i jako snídani. Ano čtete správně. Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo že budu snídat zmrzlinu a teď je to tady. Zmrzlina je z ovoce a tak si jí opravdu můžete dát k snídani a bez výčitek.
Suroviny na zmrzlinu:
- 270g mraženého banánu
- 60g mražených třešní (nebo jiného lesního ovoce)
- 120g čerstvých třešní
- 50-100g mléka
Posyp:
- Třešně
- Chia
Mražený banán: banán nakrájejte na kolečka, rozložte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do mrazáku. Druhý den přendejte do sáčku. Takto zmražený banán se nebude slepovat a vy si tak budete moci vzít jen kolik potřebujete.
Příprava nice cream:
- Mražený banán dejte do mixéru spolu s mraženými i čerstvými třešněmi. Přidejte 50g/ml mléka a začněte mixovat. Kdo má pěchovátko, může ovoci v mixování pomoci.
- Jde to špatně? Přidejte dalších 50g mléka. Silný mixér rozmixujte ovoce, tak že bude zmrzlina pěkně tuhá. U slabších mixéru budete muset mixovat o něco déle, až se ovoce trochu rozmrazí. V tom případ bude zmrzlina tekutější.
- Zmrzlinu rovnou podávejte nebo dejte do mrazáku ne 30-60 minut. Až bude zmrzlina pevnější podávejte.
- Zmrzlinu lze také nalít do dózy a nechat v mrazáku. Až na ni dostanete chuť nechte jí na lince 5-10 minut povolit.
Skladování: v mrazáku
Trvanlivost: několik měsíců
Třešňová nice cream bez laktózy a vegan
Venku svítí sluníčko a léto pokračujte. Nějaká horká nás ještě čekají a tak mám pro vás další recept na zmrzlinu. Dneska to ale bude zmrzlina složená z 90 procent ovoce. Těch zbylých 10 procent je mléko, které vám pomůže mražené ovoce rozmixovat. U některých mixéru je možné vynechat mléko úplně, ale musí to být dost silný mixér (ideálně s pěchovátkem, kterým ovoce tlačíte směrem dolů).
Konzistencí mi hodně připomíná točenou zmrzlinu, chutí samozřejmě ne, protože to vůbec nejde srovnávat. Kdybych v některém stánku se zmrzlinou dostala tuhle zmrzlinu, byla bych nadšená😊 Mrazák mám plný třešní a tak bude třešňová. Zmrzlina je bez cukru (tedy bez přidaného cukru), obsahuje minimum tuku a je snad ve všech ohledech zdravější, než klasická točená nebo smetanová zmrzlina. Proto si jí můžete připravit i jako snídani. Ano čtete správně. Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo že budu snídat zmrzlinu a teď je to tady. Zmrzlina je z ovoce a tak si jí opravdu můžete dát k snídani a bez výčitek.
Suroviny na zmrzlinu:
- 270g mraženého banánu
- 60g mražených třešní (nebo jiného lesního ovoce)
- 120g čerstvých třešní
- 50-100g mléka bez laktózy nebo mléka rostlinného (kešu, kokosové….)
Posyp:
- Třešně
- Chia
Mražený banán: banán nakrájejte na kolečka, rozložte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do mrazáku. Druhý den přendejte do sáčku. Takto zmražený banán se nebude slepovat a vy si tak budete moci vzít jen kolik potřebujete.
Příprava nice cream:
- Mražený banán dejte do mixéru spolu s mraženými i čerstvými třešněmi. Přidejte 50g/ml mléka a začněte mixovat. Kdo má pěchovátko, může ovoci v mixování pomoci.
- Jde to špatně? Přidejte dalších 50g mléka. Silný mixér rozmixujte ovoce, tak že bude zmrzlina pěkně tuhá. U slabších mixéru budete muset mixovat o něco déle, až se ovoce trochu rozmrazí. V tom případ bude zmrzlina tekutější.
- Zmrzlinu rovnou podávejte nebo dejte do mrazáku ne 30-60 minut. Až bude zmrzlina pevnější podávejte.
- Zmrzlinu lze také nalít do dózy a nechat v mrazáku. Až na ni dostanete chuť nechte jí na lince 5-10 minut povolit.
Skladování: v mrazáku
Trvanlivost: několik měsíců